Veel extra vezels aan het voer toevoegen, helpt niet bij het voorkomen van staartbijten. Dat blijkt uit een onderzoek in Duitsland waarbij sojahullen als extra aan het mengvoer werden toegevoegd. Bij biggen had het weinig effect op de resultaten, bij de vleesvarkens werden ze wel slechter.
Het effect van extra vezels is getest op proefbedrijf Futterkamp. Daarbij zijn 480 biggen met niet gecoupeerde staarten opgelegd in vier groepen. De controlegroep kreeg mengvoer zonder extra vezels, de tweede groep mengvoer met extra sojahullen waardoor het vezelaandeel 5 procent was. In de derde groep werd het vezelaandeel opgevoerd naar 6 procent. De vierde groep kreeg de sojahullen apart verstrekt. Ze konden het naar behoefte opnemen.
Kleine verschillen
De verschillen in technische resultaten en voerkosten per kilo groei waren bij de biggen gering. Over de hele opfok was de voederconversie van de biggen op het gewone mengvoer en het voer met apart verstrekte sojahullen het beste. Wel was de voederconversie de eerste week na opleg duidelijk slechter bij de biggen die extra sojahullen kregen. Dat haalden ze in de weken daarna echter weer in. Bij de voeders waar de extra sojahullen in waren verwerkt, was de voederconversie de hele periode slechter.
Weinig effect op staartbijten
Bij biggen met lange staarten hebben sojahullen geen effect op het staartbijten. Het maakt daarbij ook niet uit of de sojahullen in het voer zitten of apart worden verstrekt. In de eerste vier weken van de opfokperiode was de schade door staartbijten ook nog gering. In de vijfde en zesde week nam de schade door staartbijten in alle groepen toe.
Hogere voerkosten
Bij de vleesvarkens werd eenzelfde proef opgezet. Alleen nu was het aandeel sojahullen 7 of 8 procent en ook hier was er een groep die de sojahullen naar behoefte kon opnemen. Bij de vleesvarkens warden de technische resultaten in alle gevallen slechter bij het voeren met sojahullen, ongeacht of dat nu in het voer zat of los werd verstrekt. Ook de voerkosten waren hoger omdat sojahullen vrij prijzig zijn.
Bijten niet te voorkomen
Staarbijten is ook bij de vleesvarkens niet te voorkomen met extra vezels in het voer. Er waren soms wel positieve effecten maar die duurden niet de hele periode. Bij de vleesvarkens zonder extra vezels waren er aan het einde van de ronde juist de minste varkens met schade aan de staarten. Bij varkens met intacte staarten is staartbijten niet zomaar te voorkomen en een hoog aandeel varkens met beschadigde staarten is vanuit dierenwelzijnsoogpunt niet acceptabel, vinden de onderzoekers.
Bekijk hier het artikel over de biggen.
Bekijk hier het artikel over de vleesvarkens.
Lees ook
Meest gelezen
Rente-explosie zet rem op expansie Russische varkenshouderij
Gisteren, 12:15
Vion verlaagt notering met 3 cent
Gisteren, 10:12
TN Rex combineert luxe met hoge groei
23-12-2024
Blogs
'De power van varkensvlees'
23-12-2024
'Pig butchering zien als voorbeeld'
19-12-2024
'En toen werd het stil…'
12-12-2024
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl
Vion komt voortaan op woensdag met vleesvarkensnotering
Gisteren, 17:10
Expansie Russische varkenshouderij stagneert door rente-explosie
Gisteren, 12:22
Organisaties dreigen met rechtszaak vanwege afroming dierrechten
Gisteren, 11:14