Bella+Italia
Blog
©

Bella Italia

Afgelopen week zijn we met onze ledenraad naar Italië geweest. We hebben daar kennisgemaakt met Topigs Norsvin Italia, de Italiaanse markt en met de integratie Veronesi (een klant). Tevens hebben we het 25-jarig bestaan van Topigs Norsvin Italia gevierd en bedrijven bezocht, waaronder een producent van Parmaham en salami.

Altijd prachtig om in een ander land rond te kijken, met name in het land waar ze het mooie van het leven weten te vieren. We hebben ons dan ook verdiept in allerlei streekproducten die we uiteraard uitgebreid hebben geproefd.

De interactie in zo’n groep als onze ledenraad en de discussie die ontstond, maakte het extra interessant. Noord-Italië blijkt tot onze verrassing een van de rijkste gebieden van Europa te zijn. De Italiaanse varkensmarkt is qua aantal dieren de laatste jaren behoorlijk gekrompen. De productie van streekproducten moet aan strenge eisen voldoen, maar levert veel meer toegevoegde waarde op. Verreweg het grootste deel van de productie is bestemd voor DPO (streek)productie. We kennen de Parmaham en de salami, maar er is nog een scala aan producten wat onder DPO keurmerk geproduceerd wordt, zoals coppa en pancetta.

In eerste instantie lijkt het een heel andere markt die door de DPO regeling wordt beschermd. Maar hebben wij in Nederland met ons Beter Leven keurmerk intussen ook niet een beschermde markt? Dit kan immers alleen in Nederland worden gemaakt. Een verschil met Italië is natuurlijk wel dat wij een veel hogere zelfvoorzieningsgraad hebben.

Een integratie als Veronesi - die van zaadje tot karbonaadje produceert - heeft 12% van de varkensmarkt in handen. Daarnaast zijn ze heel groot in pluimvee. Zij produceren alles onder het streekproductenkeurmerk en gaan nog een stap verder met eigen merken en marketing. Wij waren onder de indruk van de efficiëntie in de keten en de mooie producten die ze verkopen. Je ziet dat niet alleen de productie efficiënt is maar ook de marketing en communicatie. Ze maken van de nood een deugd. Ze klagen bijvoorbeeld niet over alle controles maar gebruiken die juist. Even terzijde: ze hebben te maken met meer dan 1 miljoen controles per jaar!

Het werd ons duidelijk dat verschillende markten verschillende genetica vragen. De varkens worden in Italië op 170 kilo of meer geslacht en moeten minimaal 9 maanden oud zijn. Wel mooi om te zien dat de Topigs Norsvin genetica heel succesvol is. Topigs Norsvin is zelfs marktleider in dit land. Duidelijk werd wel dat productie voor de wereldmarkt in Italië geen kans van slagen heeft omdat de kostprijs veel te hoog is. Ook zonder de DPO eisen. Lijkt het in die zin op Nederland?

Veel om over na te denken. Kunnen de Italianen ons de weg wijzen naar een succesvolle toekomst of is het misschien andersom? Zeker is in ieder geval dat wij genoten hebben van Bella Italia.

John Lorist
Voorzitter Coöperatie Topigs

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    8° / 4°
    90 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    80 %
  • Zondag
    7° / 1°
    20 %
Meer weer