Op dit moment neemt Nederland geen extra maatregelen om insleep van Afrikaanse Varkenspest te voorkomen. De kans op insleep van de besmettelijke ziekte vanuit Oost-Europa wordt groter geacht dan de kans op insleep vanuit België, waar meerdere wilde zwijnen met AVP besmet zijn geraakt. De zorgen over de mogelijke gevolgen van een uitbraak in Nederland blijven wel groot.
De uitbraak van Afrikaanse Varkenspest in België haalde vrijdagavond 14 september het NOS-nieuws. Met daarbij een oproep vanuit minister Carola Schouten om geen etenswaren mee te nemen uit besmette gebieden in Oost-Europa en die niet in natuurgebieden achter te laten.
Besmettingsroute
Mogelijk zijn besmette etenswaren ook de besmettingsroute geweest van de wilde zwijnen in België, al staat dit nog allerminst vast. Ook via besmet transport of via jagers kan de Afrikaanse varkenspest zijn verspreid. Het is de vraag of dat nog boven tafel komt.
Rond de plaats Etalle in Belgisch Luxemburg - waar de met AVP besmette zwijnen zijn gevonden - is een beschermingszone van 10 kilometer ingesteld. Daar worden de varkensbedrijven (67 stuks, waarvan twee met buitenuitloop) nader onderzocht. De varkens moeten er binnen blijven en mogen niet op transport. Een expertteam vanuit de EU helpt België dit weekend bij de te nemen maatregelen.
Geen tweede R&O
In Nederland wordt nog geen tweede R&O verplicht voor transporten uit België, omdat het AVP-virus nog niet is aangetroffen bij gehouden varkens. Mochten de onderzoeken dat wel aantonen, dan is die tweede R&O wel direct verplicht. Een tweede R&O voor transporten vanuit de landen in Oost-Europa waar Afrikaanse Varkenspest is vastgesteld bij gehouden varkens, is wel verplicht. Het is een belangrijke maatregel om insleep te voorkomen.
Het spoedoverleg heeft opgeleverd dat het ministerie van LNV met de provincies gaat overleggen over het wildbeheer. Binnen de wetgeving moet de maximale ruimte worden benut om te komen tot handhaving van de nulstand voor wilde zwijnen.
Effect maatregelen evalueren
De deskundigengroep Dierziekten kijkt of de huidige maatregelen effectief genoeg zijn om insleep van Afrikaanse Varkenspest te voorkomen. Daarbij wordt gekeken of varkens die buiten lopen meer risico lopen om besmet te raken. Aan de deskundigengroep is een expert toegevoegd op het gebied van de jacht.
In België pleit het Algemeen Boerensyndicaat voor een snel afschot van alle wilde zwijnen in het besmette gebied en ook in heel België. Deskundigen vinden dit onverstandig omdat door de jacht juist de verspreiding van AVP toeneemt. Besmette dieren gaan zich dan juist verspreiden en via zaken als besmette messen, kleding, auto's, vlees en zelfs jachthonden kan de ziekte zich verspreiden.
De POV heeft op deze factsheet veel informatie over AVP verzameld.
Lees ook
Meest gelezen
Nederland kraamkamer van stalinnovaties
Gisteren, 08:30
Leasen van varkensrechten wordt onbetaalbaar door afroming
Gisteren, 12:30
Varkensvleesconsumptie in 2023 iets gedaald
Gisteren, 10:15
Blogs
'Kan het alstublieft wat minder?'
28-10-2024
'Temperaturen al flink onder nul'
24-10-2024
'Iets met twee kapiteins'
21-10-2024
Bedrijf in Beeld
Ruud Timmerhuis: 'Nu zijn de darmen structureel gezond'
Gisteren, 09:00
Partners
Zo bepaal je of griep op jouw bedrijf speelt
Ceva Santé Animale
Onduidelijk communiceren leidt tot chaos
Boehringer Ingelheim
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl
Leasen productierechten door afroming niet meer betaalbaar
Gisteren, 11:50
Consumptie van vlees in 2023 weer licht gestegen
Gisteren, 10:40
Vleesvarkensnotering Vion keldert met 8 cent
29-10-2024