Voerleveranciers zijn erop gespitst hun zeugenvoeders zo efficiënt mogelijk te laten renderen. Met afgepaste voerschema’s zeugen gedurende de gehele cyclus in de juiste conditie houden, proberen ze jojo-effecten zo veel mogelijk uit te sluiten. Via echografie de spier- en spekdikte bij zeugen meten biedt volgens ABZ Diervoeding meerwaarde van 25 euro per zeug per jaar.
Wegen en/of het meten van de spekdikte vergroot het inzicht, maar dat is niet het gehele verhaal. Die metingen zeggen niets over de veranderingen in de spiermassa van de zeugen. Ruim 1,5 jaar ervaring met echografie - Gijs Massa Index-meter (GMI) - bewijst dat de meting van de spier- en spekdikte duidelijk meerwaarde oplevert. “Het objectief meten en in beeld brengen van de veranderingen in de spierdikte en speklaag geeft inzicht in de nutriëntenbehoefte van de dieren. Voor ons is de GMI-techniek een handig hulpmiddel om het geadviseerde voerschema te onderbouwen”, zegt Jeroen Koks van ABZ Diervoeding. “Moet de voeding van de zeug meer gericht zijn op het aanzetten of herstellen van de spierdikte of is juist spekaanzet van belang? Uit de literatuur blijkt dat te veel spierafbraak rondom en na het werpen een negatief effect heeft op de volgende worp. Het jojo-effect moet eruit om een zeug te krijgen die beter presteert en langer mee gaat.”
Beter opfokken
Ook bij de opfok van gelten is het gewenste gewicht en de juiste spier- en spekdikte bij de eerste levensinseminatie van cruciaal belang. Dat moment bepaalt voor een belangrijk deel de duurzaamheid en de productiviteit van de zeug. “Heb je op het oog een mooie gelt en ook nog eens op het juiste gewicht, dan kan het makkelijk zijn dat ze heel gespierd is maar slechts een dun laagje spek heeft”, zegt de productmanager varkens. “Het blijkt namelijk lastig te zijn om 14 millimeter spek te krijgen op de gelten van de steeds magerder wordende zeugenrassen. Maar met de GMI-techniek krijgen we een extra handvat om daarop te sturen.”
Bigoverleving
Het voordeel van het met de GMI-techniek sturen van voeding op spier- en spekaanzet is dat zeugen beter in conditie en fitter zijn bij het werpen. Ze brengen vitalere biggen ter wereld en hebben een betere biest- en melkproductie. Hierdoor stijgt de bigoverleving en worden voeders efficiënt benut. Het extra rendement becijfert ABZ Diervoeding op zo’n 25 euro per zeug per jaar. “Harde bewijzen dat zeugen ook meer worpen mee gaan hebben we nog niet, maar dat lijkt een logisch gevolg van diergerichtere voeding”, zegt Koks. “Door op verschillende momenten in de cyclus de GMI van een groepje zeugen te meten, zie je of de dieren de juiste ontwikkeling doormaken. Omdat we de speciale techniek breder in de praktijk in gaan zetten, is de bestelling van een tweede apparaat gedaan. Ook gaan we meer GMI-specialisten opleiden zodat onze zeugenhouders kunnen profiteren van die mogelijkheid om extra rendement te behalen.”