Koppelen van weeggevens aan het managementsysteem biedt veel inzicht. Met PigVision Analytics zijn deze big data goed te ordenen. “Varkenshouders zien waar het goed gaat en waar het beter kan”, zegt Arnold Wesselink van Agrovision. Op de Pork Expo laat hij dat met praktijkvoorbeelden duidelijk zien.
Een zeugenhouder weegt bijvoorbeeld al zijn zeugen voordat ze het kraamhok in komen en ook bij het spenen. Daardoor kan hij zien hoeveel zeugen te licht zijn, een goed gewicht hebben of te zwaar zijn. Door de koppeling met het managementsysteem is dan te zien hoeveel biggen die zeugen grootbrengen.
Een big minder
Bij deze zeugenhouder was het aantal grootgebrachte biggen per zeug bij de lichtste zeugen ongeveer een big per worp lager. Daarbij was een derde deel van de zeugen te licht bij opleg. In overleg met de voeradviseur is de zeugenhouder de voeding in dracht en kraamhok gaan aanpassen. Met PigVision Analytics is dan mooi te zien dat het aandeel te lichte zeugen gaat dalen.
Zeugenhouders die een weegsysteem hebben in de terugloopgang van hun voerstations krijgen heel veel weeggegevens. Dat levert echter pas wat op als je die koppelt aan het managementsysteem. Met PigVision Analytics zijn dan heel mooie overzichten te maken. “Je ziet niet alleen hoe de zeugen gemiddeld groeien, maar ook hoe dat is verdeeld per worpnummer. En daarbij kun je dan ook nog onderscheid maken in zeugen die te mager zijn, goed in conditie of te zwaar. Op die resultaten kun je dan samen met je voeradviseur de voeding afstemmen.”
Zware zeug blijft te zwaar
Het blijkt daarbij overigens dat het niet gemakkelijk is om te lichte zeugen weer op gewicht te krijgen. En een groot deel van de te zware zeugen blijft ook te zwaar in de volgende worpen. Wesselink: “Wel kun je beter te zware dan te lichte zeugen hebben. Lichte zeugen brengen meer biggen groot. Nadeel van te zware zeugen is wel dat ze altijd wat meer onderhoudsvoer nodig hebben.”
Vleesvarkens wegen
Vleesvarkenshouders die op de scheiding van twee hokken een weegschaal neer zetten kunnen ook veel leren van big data. "Dan zie je bijvoorbeeld of een zware big bij opleg ook het vleesvarken is dat je het eerst aflevert, of dat dat misschien gewoon een big was met een gemiddeld gewicht", zegt Wisselink. "En is die lichte big dan ook het varken dat het langste blijft liggen? Daarmee kun je aan de slag. Verder zie je bijvoorbeeld duidelijk wat er gebeurt bij het laden van de kop. De gemiddelde groei gaat dan achteruit. Je haalt natuulijk ook de snelst groeiende varkens weg. Maar deze achteruitgang komt ook omdat het laden toch een stressmoment is."
Lees ook
Meest gelezen
Leden Danish Crown krijgen nabetaling
Gisteren, 15:20
Blogs
'Wat is de ideale sectorconditie?'
21-11-2024
'Afrikaanse varkenspest en selectief ruimen'
14-11-2024
'Toekomst varkenshouderij: DHZ of AI?'
11-11-2024
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Loading