%27Lagom%27
Blog
© Sjoerd Gerrits

'Lagom'

Een nieuw jaar begint ook weer met een nieuw, fris gezicht voor de website van Varkens. Ik ben Sjoerd Gerrits en neem het blogstokje over van Ronald Tibbe. Als 23-jarige ben ik actief bij het varkensteam noord van De Heus Voeders. Daarnaast verzorg ik samen met mijn vader en broertje onze vleesvarkenshouderij.

Als jongste collega in het varkensteam staat een groot gedeelte van de dag voor mij in het teken van leren. Leren van elkaar en met elkaar. Kritische vragen stellen en proberen zoveel mogelijk kennis los te peuteren. Maar soms ook, en dat is het lastigste, even een stap terugdoen en observeren.

Een van de zaken waar ik mij sinds kort mee bezighoudt, is het vrijloopkraamstalproject van ons team zeugen en biggen. Wij willen ons als erfbetreder onderscheiden door op specifieke onderwerpen een mooie rugzak met kennis mee te nemen. Het vrijloopkraamhok is een van die onderwerpen waarvan je op je klompen kunt aanvoelen dat de kennisbehoefte de komende jaren groot wordt. Aan onze projectgroep de schone taak om de beschikbare kennis zo goed mogelijk bij elkaar te brengen.

Wanneer je het hebt over vrijloopkraamhokken, belandt het gesprek als snel in Scandinavië. Met uitzondering van Denemarken zijn vrijloopkraamhokken daar al jaren gemeengoed. Op de vraag waarom dit hier al zo lang goed gaat, wordt vaak het verschil in klimaat, de andere houding van de overheid of het verschil in acceptatieniveau van bijvoorbeeld biguitval en prijs geantwoord. Allemaal zeker relevante punten.

Nu heb ik het geluk gehad de week rond oud en nieuw met mijn schoonfamilie door te brengen in Zweden. Wat daar buiten de eerdergenoemde punten opvalt, zijn 'Lagom' en 'Jantelagen'. Dat zijn niet de namen van een bijzettafel en kast van de bekende fabrikant, maar Zweedse levenswijzen. 'Precies goed – niet te veel, niet te weinig' en 'Denk niet dat je beter bent dan een ander'.

De kalme Zweden kunnen wat gereserveerd overkomen, maar op een goede dag heet dat observerend. De Zweden zijn in staat om in alle rust naar hun systeem te blijven kijken en langzaam de verbeterpunten te vinden. Wanneer het systeem succesvol is, hangen ze dit niet aan de grote klok. Maar anderzijds: wanneer het fout gaat, hebben ze moeite met hulp zoeken. Dat kunnen wij beter.

Ik denk dat de belangrijkste reden dat de Zweden zich al jaren goed redden met vrijloopkraamhokken, die rust en dat observerende vermogen zijn. Als wij in staat zijn om deze houding ons eigen te maken en daar onze drang naar polderen aan toe te voegen, weet ik zeker dat wij vrijloopkraamhokken tot een nog groter succes kunnen brengen.

Mijn tip voor iedereen die de komende tijd voor een grote beslissing staat of het simpelweg dit jaar weer iets beter wil doen dan vorig jaar: neem de rust om naar je dieren, jezelf en de mensen om je heen te kijken en observeer.

Sjoerd Gerrits
Specialist varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer