%27De+opkomst+van+het+Duroc%2Dvarken+in+Nederland%27
Blog
© ForFarmers

'De opkomst van het Duroc-varken in Nederland'

De zomer staat voor de deur. Dat betekent voor mij dat het barbecueseizoen weer begint met een heerlijk stuk varkensvlees. Dit jaar valt het me op dat de horeca en supermarkten extra aandacht besteden aan Duroc-vlees. Als liefhebber van barbecueën begrijp ik dit volledig. Het intramusculaire vet zorgt voor sappiger en malser vlees, wat bijdraagt aan een intensere smaak.

Maar mijn blog gaat niet over barbecueën. In deze blog wil ik dieper ingaan op het Duroc-varken, de groeiende populariteit ervan op de Nederlandse markt en de begeleiding van mijn klanten met onze integrale voeraanpak voor Duroc-varkens.

Het Duroc-varken staat bekend om zijn uitstekende vleeskwaliteit, hoge groeisnelheid en lage voederconversie. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze om het Duroc-varken in te zetten als eindbeer.

De drachtperiode van een zeug met Duroc-biggen is langer. Daarvoor is het belangrijk om te controleren of er geen overmatige uierdrukopbouw aanwezig is. De zeug moet zich comfortabel voelen in de afbigfase. Een soepele overgang van dracht naar lactatie, ondersteund door vezelrijk voer, zorgt voor een goede voeropname en vertering.

Bij de geboorte hebben Duroc-biggen meer moeite om snel de uier te vinden. Mijn advies is om de pasgeboren biggen hierbij een handje te helpen, omdat dit cruciaal is voor de opname van kwalitatief goede biest. Wanneer de pasgeboren Duroc-biggen te weinig of kwalitatief mindere biest krijgen, is er extra risico op diarree. Zorg ervoor dat u hier extra scherp op bent.

In de praktijk zien we dat de voeropname van Duroc-biggen de eerste dagen na spenen laag is, wat extra aandacht vereist. Daarom hebben wij als ForFarmers een specifiek speenvoer ontwikkeld. Door dit tot twaalf dagen na spenen te verstrekken, wordt een goede basis gelegd. Vanaf dag 10 tot 18 beginnen de Duroc-biggen meer te eten en groeien ze goed door naar de afmestfase.

In de vleesvarkensstal zien we dat Duroc-vleesvarkens een hoge voeropnamecapaciteit hebben en stootsgewijs eten. Daarom vind ik het belangrijk om een doelgericht voerassortiment in te zetten dat zorgt voor een optimale benutting van de nutriënten om de jeugdgroei te optimaliseren. Dit resulteert in een hogere groei, lagere voederconversie en scherpe voerkosten.

De toenemende populariteit van het Duroc-varken in Nederland is geen verrassing gezien de vele voordelen van dit ras. Met de juiste zorg en voeding kunnen Duroc-varkens optimaal presteren en bijdragen aan een duurzame en winstgevende varkenshouderij. Wilt u een keer sparren of onze Duroc-varkensaanpak ook iets voor u kan zijn? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega's.

Edwin Haverkate
Varkensspecialist bij ForFarmers

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    25° / 14°
    20 %
  • Vrijdag
    26° / 14°
    5 %
Meer weer