Strengere+controle+op+reinigen+en+ontsmetten+veewagens+door+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Strengere controle op reinigen en ontsmetten veewagens door Afrikaanse varkenspest

Een betere reiniging en ontsmetting van veewagens is noodzakelijk om insleep van Afrikaanse varkenspest in Nederland via diertransport te voorkomen. Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van de recente uitbraken in Duitsland. Een woordvoerder meldt dat controles daarom worden aangescherpt.

De NVWA adviseert vertegenwoordigers van de sectorpartijen dringend om de transporthygiëne, de procedures bij het reinigen en ontsmetten en de hygiëneprotocollen aan te scherpen. Met niet of onvoldoende reinigen en ontsmetten van veewagens kan smetstof met Afrikaanse varkenspest worden overgebracht op gehouden varkens. 'Dit is een serieus gevaar voor de bioveiligheid in Nederland', meldt de instantie.

Bij navraag geeft de voedsel- en warenautoriteit aan dat het centrale meldpunt voor diertransport (Interventiebureau Dier) de administratieve controle op de naleving van de regels voor de tweede reiniging en ontsmetting heeft aangescherpt. Die tweede reinigings- en ontsmettingsronde geldt voor Duitsland, Bulgarije, Estland, Italië, Griekenland, Kroatië, Letland, Roemenië en alle landen buiten de Europese Unie.

Strenge handhaving

Bij het in gebreke blijven van het overleggen van het bewijs van een tweede reiniging en ontsmetting wordt volgens de woordvoerder van de NVWA streng gehandhaafd, conform het 'Specifieke interventiebeleid Diergezondheid'. Dit kan direct tot boetes leiden.

Verder voeren de wegvervoerteams extra controles uit op de reinheid van veewagens, waarbij extra aandacht uitgaat naar varkenstransporten. Bij het aantreffen van onvoldoende gereinigde veewagens wordt eveneens streng gehandhaafd, meldt de NVWA.

Bij inlands transport van evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten en herten) is direct een reiniging en ontsmetting noodzakelijk. Het transportmiddel mag de veehouderij of het terrein van een slachthuis of verzamelcentrum pas verlaten na een reinigings- en ontsmettingsronde. Dit moet verspreiding van dierziekten als Afrikaanse varkenspest beperken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    25 %
  • Maandag
    25° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    28° / 14°
    0 %
Meer weer