Verplaatsingsregeling+stikstofaanpak+goedgekeurd+door+Europese+Commissie
Nieuws
© Marcel Berendsen

Verplaatsingsregeling stikstofaanpak goedgekeurd door Europese Commissie

Nederland mag veehouders financieel ondersteunen bij een vrijwillig vertrek uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. Dat laat de Europese Commissie weten. In totaal is 105 miljoen euro beschikbaar om agrarisch ondernemers te helpen bij het beginnen van een nieuw agrarisch bedrijf. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

Ondernemers met een bedrijf met een te hoge stikstofafzetting kunnen zich aanmelden voor het verhuisplan. De subsidie kunnen zij gebruiken voor bijvoorbeeld onderzoek naar een nieuwe locatie voor het bedrijf, voor het bouwen of verbouwen van stallen op een nieuwe locatie of voor het ontmantelen van de huidige gebouwen.

Voor het geven van staatssteun, zoals bij dergelijke uitkoop- of verhuisregelingen, moeten landen in de Europese Unie altijd toestemming vragen aan de Commissie. Die onderzoekt of de subsidie tijdelijk is en binnen de Europese doelen past. Zo moet oneerlijke concurrentie worden voorkomen. Het Nederlandse programma voldoet aan de criteria, zo heeft de Commissie laten weten.

Voormalig minister Christianne van der Wal voor Stikstof en Natuur heeft de verplaatsingsregeling eerder aangekondigd als onderdeel van de stikstofaanpak. In februari van dit jaar zei ze nog dat de regeling ter goedkeuring in Brussel lag.

Wanneer de regeling open gaat, is nog onduidelijk.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    25 %
  • Maandag
    25° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    28° / 14°
    0 %
Meer weer