Groeiend aantal markten accepteert vlees van Improvac-beren
Dierenwelzijn zoals castratie van beerbiggen is op steeds meer markten een issue. Daarom is Danish Crown van plan meer beertjes die twee keer zijn gevaccineerd met Improvac, te gaan slachten. De belangrijkste afzetmarkten waarop de Deense vleesverwerker opereert, accepteren het vlees mits de typische berengeur afwezig is.
Naast beren, gecastreerde beren – borgen – en gelten gaat Danish Crown ook steeds meer beren slachten die zijn behandeld met Improvac van Zoetis. Het twee keer vaccineren met Improvac – immunocastratie – heeft behalve welzijnsvoordelen ook economische voordelen. De productiekosten voor de vleesvarkenshouder zijn volgens Danish Crown 1,35 tot 2 euro per beer lager. Daarnaast is de CO2-voetafdruk ten opzichte van borgen lager.
Marktgericht werken betekent voor de grootste varkensslachterij van Denemarken inspelen op toegenomen focus van klanten op dierenwelzijn. De productie van beren en het voorkomen van vlees met berengeur is een uitdaging voor Deense varkenshouders en Danish Crown. De klimaatimpact en de productiekosten van beren zijn weliswaar aanzienlijk lager dan die van borgen en met Improvac behandelde beren, maar het houden van intacte beren tot ze slachtrijp zijn is een stuk lastiger. Improvac is het alternatief om een groot deel van het berenvoordeel te behouden, maar wel het risico van het ontwikkelen van het typische berengedrag en -geur uit te sluiten.
De grootste retailers in Europa waar Danish Crown zaken mee doet, hebben al laten weten dit berenvlees te accepteren. Nicolaj Nørgaard van Danish Crown zegt dat dit acceptatieproces constant doorgaat. 'De komende jaren zal immunocastratie meer navolging vinden, omdat steeds meer markten ook wereldwijd het vlees van met Improvac behandelden beetjes zullen accepteren. Voor de lange termijn verwachten we dat iedere varkenshouder in Denemarken zelf mag kiezen of ze dat ook gaan doen.' Dit meldt Danish Crown in zijn ledenblad Inzicht van juni.