Warme+dagen+op+komst%2C+hitteprotocol+diertransport+treedt+in+werking
Nieuws
© Henk Riswick

Warme dagen op komst, hitteprotocol diertransport treedt in werking

Zoals het er nu naar uitziet, gaat in de komende dagen het hitteprotocol voor diertransport van kracht. Zondag 11 augustus worden temperaturen vanaf 27 graden Celsius voorzien en in de dagen daarna wordt het nog wat warmer. Dat meldt het KNMI.

Het hitteprotocol treedt in werking als een aaneengesloten periode van vier dagen wordt verwacht met een temperatuur boven de 27 graden Celsius. Het treedt ook in werking als de temperatuur één dag boven de 30 graden uitkomt. Op maandag 12 augustus wordt een temperatuur tussen de 28 en 35 graden verwacht (gemiddeld 32 graden). Op dinsdag tussen de 26 en 30 graden. Zoals het er nu naar uitziet, blijft de temperatuur woensdag onder de 27 graden.

Op warme dagen hanteren veetransporteurs sinds 2016 het brancheprotocol hitte. In dit protocol zijn aanvullende maatregelen beschreven die een veetransporteur vanaf 27 graden neemt voor het welzijn van de dieren. In overleg met veehouders en afnemers wordt het transport in de koele uren van de dag uitgevoerd, wordt de verkeersinformatie extra gecheckt, worden minder dieren geladen, worden wachttijden zoveel mogelijk vermeden en is er extra gebruik van ventilatoren.

Mechanische ventilatie

Voor vleesvarkens geldt dat transport tussen 12.00 en 19.00 uur alleen mag worden uitgevoerd met een mechanisch geventileerd vervoersmiddel. Bij transporten die langer duren dan acht uur geldt dat het transport niet wordt gecertificeerd als de verwachte buitentemperatuur op enig moment tijdens het transport 30 graden of hoger is.

Bij een buitentemperatuur van 35 graden Celsius of hoger is diertransport verboden. Als het transport vast komt te zitten in een lange file kan een veetransporteur '112' bellen met het verzoek om het transport langs de file te laten escorteren.

Naast de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn Vee & Logistiek Nederland, Transport en Logistiek Nederland (TLN)/Saveetra, de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)/Vereniging van Zelfslachtende Slagers (VZS), Vion en de Sectorraad Paarden betrokken geweest bij het opstellen van een Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    25° / 15°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    80 %
  • Zaterdag
    23° / 17°
    20 %
Meer weer