Raad+van+State+oordeelt+over+uitbreiding+Twentse+varkenshouderij
Nieuws
© Dirk Hol

Raad van State oordeelt over uitbreiding Twentse varkenshouderij

De Raad van State moet beoordelen of varkenshouderij Bruggink in het Overijsselse Oud Ootmarsum mag uitbreiden. Volgens milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) is een uitgebreid milieuonderzoek nodig en moet worden gekeken naar de stikstofuitstoot.

MOB vocht dinsdag het bestemmingsplan en de verleende omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het varkensbedrijf aan, omdat daarvoor geen uitgebreid onderzoek, een zogenoemde passende beoordeling, is gemaakt. Ook zet de milieuorganisatie vraagtekens bij de bestaande stikstofrechten van Bruggink. Die rechten zijn het uitgangspunt voor de berekening van een mogelijke toename van stikstof.

Volgens de varkenshouderij is de aanvraag voor de uitbreiding al in 2018 gedaan om een toekomstgericht bedrijf te hebben. 'Meer dierenwelzijn binnen de bestaande milieuruimte. Positief voor dier en milieu', stelt een woordvoerder.

Forse uitbreiding

Bruggink wil een nieuwe stal bouwen voor zo'n 6.600 gespeende biggen, ruim 2.400 vleesvarkens en ruim 400 opfokzeugen. Ondanks die forse uitbreiding komt er volgens gemeente Dinkelland geen toename van stikstof bij het Natura 2000-gebied Springendal & Dal van de Mosbeek op ruim 600 meter afstand. De uitbreiding blijft binnen de milieuruimte van een in 2012 verleende milieuvergunning.

MOB-woordvoerder Valentijn Wösten vindt dat de gemeente daar veel te makkelijk naar heeft gekeken. Bij het maken van het bestemmingsplan voor de uitbreiding hadden de feitelijke en legale stikstofrechten van het varkensbedrijf moeten worden vastgesteld en de gevolgen van dat plan worden beoordeeld.

Luchtwassers

Bruggink gebruikt biologische combiluchtwassers. Maar volgens Wösten blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research dat die luchtwassers veel minder rendement hebben dan de fabrikanten daarvan beloven. De rechtbanken in Gelderland en Noord-Brabant hebben ook twijfels uitgesproken over die luchtwassers. De Raad van State gaat hier ook naar kijken.

De advocaat van gemeente Dinkelland weerlegt de kritiek. Het onderzoek van Wageningen University & Research kwam pas, nadat het bestemmingsplan voor de uitbreiding van het varkensbedrijf al was vastgesteld. Met dat onderzoek kon dus geen rekening worden gehouden. Volgens de advocaat biedt het Activiteitenbesluit wel de kans om te controleren of de luchtwassers bij Bruggink goed werken.

Controle

De Raad van State heeft daar een hard hoofd in, zo bleek dinsdag tijdens de zitting. Het Activiteitenbesluit biedt onvoldoende houvast voor een controle. MOB gelooft al helemaal niet in strenge controles van de gemeente.

De Raad van State doet binnen enkele maanden uitspraak.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    22° / 18°
    80 %
  • Zaterdag
    23° / 16°
    30 %
  • Zondag
    23° / 15°
    10 %
Meer weer