Nierstenen+kunnen+gespeende+borgen+fataal+worden
Nieuws
© Varkens Archief

Nierstenen kunnen gespeende borgen fataal worden

Royal GD werd dit voorjaar via de Veekijker benaderd door een vermeerderingsbedrijf met 3 tot 4 procent extra uitval bij de gespeende biggen. De langdurige uitval betrof vooral gespeende borgjes tussen de 15 en 20 kilo. Sectie wees op buikvliesontsteking als gevolg van scheurtjes in de blaas en lokale ontstekingen door urinelekkage.

Nader onderzoek bij Royal GD wees uit dat de gestorven biggen nierstenen in de urinebuis hadden. Varkens kunnen urinezuur gewoon via de nieren uitscheiden, maar mannelijke varkens hebben een langere en nauwere urinebuis dan gelten. Hierdoor lopen borgen of beren meer risico op ophoping en vastlopen van uraatkristallen. Dat kan fatale gevolgen hebben voor de dieren.

Risicofactoren op het ontstaan van nierstenen zijn onder andere onvoldoende wateropname. Dit zorgt voor een sterk geconcentreerde urine waardoor eerder kristalvorming op kan treden. Daarnaast kan een negatieve energiebalans door een te lage voeropname bijdragen aan de vorming van purineafbraakproducten uit (spier)eiwitten) en het organische zuursyndroom veroorzaken. Dan werken enzymen niet goed die betrokken zijn bij de afbraak van aminozuren. In die situaties kunnen de urinekristallen in hogere concentraties ophopen en complexen vormen en vervolgens neerslaan als gruis.

Met deze resultaten is een diergezondheidsexpert het gesprek aangegaan met de varkensdierenarts van het betreffende bedrijf. De dierenarts heeft samen met de varkenshouder gekeken naar de watervoorziening in de stal met gespeende biggen en de voeding. De pH is gecheckt en het soort startvoer is aangepast, zodat biggen het beter opnamen. Daarna zijn de klachten bij dat varkensbedrijf niet meer teruggekeerd, meldt Royal GD.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 14°
    5 %
  • Maandag
    23° / 12°
    0 %
  • Dinsdag
    25° / 14°
    50 %
Meer weer