
5 miljoen ton coproducten naar boerenerven
De graan- en aardappelverwerkende industrie, de zuivel- en suikerindustrie en de fermentatie- en alcoholindustrie varen wel bij de dierhouderij in Nederland. De leden van de Circular Feed association zetten gezamenlijk jaarlijks circa 5 miljoen ton vochtrijke diervoeders rechtstreeks af bij veehouders. Het gaat om coproducten als tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei.
De leden van de vereniging van producenten en distributeurs van die vochtrijke producten kiezen voor een optimale verwaarding, waarbij de afzet voor de lange termijn is geborgd. De markt is leidend en hun bestemmingsopties zijn food (voedselzekerheid is een randvoorwaarde), feed of fuel.
Een omvangrijke schaalgrootte van de diervoedermarkt is voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie logisch en gewenst uit oogpunt van de nutriëntenkringloop en economie. Zo kunnen voedingsmiddelenbedrijven besparen op droogkosten en dragen ze bij aan het reduceren van hun eigen CO2-uitstoot en die van de veehouderij.
Circulaire voeders passen in het voorbrengen van hoogwaardig voedsel via landbouwhuisdieren met een zo laag mogelijke klimaatimpact. De varkenshouderij is al jaren de belangrijkste afnemer van circulaire diervoeders. Daardoor is de CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees laag. Om dat te kunnen onderbouwen, is de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) samen met accountantsbureau aaff het project ‘CO2-voetafdruk in de varkenshouderij’ begonnen.
Bekijk meer over:
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners

Stelling
Er is momenteel geen poll beschikbaar.
Nieuws van NieuweOogst.nl


