Varkensvleesnoteringen+veranderen+deze+week+niet
Nieuws
© Twan Wiermans

Varkensvleesnoteringen veranderen deze week niet

De vleesvarkensnoteringen van de varkensslachterijen in Nederland veranderen deze week niet. Daarmee is in week 34 weer pas op de plaats gemaakt.

Vion noteerde maandag als eerste een onveranderde notering van 1,86 euro per kilo geslacht gewicht. Woensdag hielden Compaxo, Van Rooi Meat, Pali Group en Westfort hun noteringen allemaal onveranderd op 1,77 euro per kilo vlees.

Ondanks de gelijkblijvende noteringen voor vleesvarkens heerst er geen hoerastemming in de varkenssector. In Duitsland wordt geklaagd dat het niet echt zomers weer was, waardoor de vraag naar varkensvlees voor onder meer de barbecue nog altijd zwak is. Enkele zomerse weken veranderen hier weinig aan.

Bij de Duitse internetbeurs Teleporc is de daling van vleesvarkensnotering al eerder tot stilstand gekomen. Hier ligt de handel al enkele edities rond de 2,07 euro, waarbij tijdens de editie van 16 augustus vijf van de zes partijen zijn verkocht. Op 6 augustus, de laatste notering op een hoger niveau, werd maar een van de zes partijen voor 2,15 euro verkocht.

Rusland

Sinds februari zet Rusland varkensvlees af in China, meldt The Pig Site. Toen kregen drie Russische vleesproducenten toegang tot de Chinese markt. Het land van president Vladimir Poetin heeft als doel een deel van de Europese export over te nemen. Rusland wil binnen drie tot vier jaar 10 procent van al het vlees leveren dat China importeert.


Europa leverde tot voor kort 51 procent van die totale import. Nadat Europa importheffingen invoerde voor Chinese auto's omdat die zouden worden gedumpt, ligt bij China om dezelfde reden Europees varkensvlees onder een vergrootglas.

Recordhoogte

Rusland wil inspringen op mogelijke importstops. De varkensvleesproductie in dat land gaat in 2024 naar een recordhoogte, naar verwachting 5,2 miljoen ton. Vorig jaar was dit nog 4,9 miljoen ton.

Overigens is de importvraag vanuit China gedaald. In de eerste zes maanden van 2024 nam die met 27,3 procent af tot 1,11 miljoen ton vergeleken met een jaar eerder.

Die daling is deels ook te zien in de onlangs gepubliceerde Ierse cijfers. Het land exporteerde in de eerste zes maanden van 2024 18.000 ton varkensvlees naar China. Dit is 21 procent van de totale export. De export naar China lag 12 procent lager dan in dezelfde periode in 2023. Daarmee houdt Ierland de schade nog beperkt.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer