Vleesvarkensnotering+Vion+daalt+naar+laagste+punt+sinds+januari+2023
Nieuws
© Jos Thelosen

Vleesvarkensnotering Vion daalt naar laagste punt sinds januari 2023

De vleesvarkensnotering van Vion komt deze week uit op 1,86 euro per kilo geslacht gewicht. Dit is een daling van 5 cent in vergelijking tot een week eerder. Ondanks dat het aanbod van slachtrijpe varkens niet groot is, lukt het Europese slachterijen moeilijk om varkensvlees afgezet te krijgen.

In drie weken tijd is de notering voor vleesvarkens van Vion met 10 cent gedaald. Vorige week werden ook de prijzen in Duitsland al met 10 cent naar beneden bijgesteld. Dit jaar werd het hoogste prijsniveau bij Vion eind mei behaald, met 2,06 euro. Deze prijs werd gehandhaafd tot eind juni. Sindsdien is de notering stapsgewijs gedaald. Met een prijs van 1,86 euro is het laagste niveau van 2024 bereikt. De laatste keer dat onder die prijs werd genoteerd, dateert van de periode januari 2023.

De slachterijen Compaxo, De Rooi Meat en Westfort noteren deze week ook allemaal 5 cent lager en komen uit op 1,77 euro per kilo geslacht gewicht.

Al langere tijd kunnen slachterijen hun vlees bijna alleen afzetten op de Europese markt. En daar is het dringen geblazen. De Aziatische markt is voor het grootste deel weggevallen. China kocht in de eerste helft van dit jaar 28 procent minder varkensvlees uit Europa dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Duitse Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI).

China houdt zich afzijdig

Uit de gegevens, waarover Topagrar beschikt, blijkt dat Europese landen in de eerste helft van dit jaar 2,6 miljoen ton varkensvlees aan China hebben verkocht. Vooral Denemarken verkocht minder varkensvlees aan dit Aziatische land (-44 procent). Europa ondervindt bovendien veel concurrentie vanuit goedkoper producerende landen als Brazilië en de Verenigde Staten.

Volgens marktkenner en varkenshandelaar Jan Vernooij koopt China nog steeds wel bijproducten als koppen, poten en oren vanuit Europa. 'Maar in het verleden was China ook geïnteresseerd in halve varkens. Dat is nu veel minder. En daardoor moet dat vlees ergens anders heen.'

Europese concurrentie

Dit komt overeen met de informatie van AMI. China koopt vooral minder vers- en diepvriesvlees uit Europa. Vernooij: 'Nederland zat altijd op een hoog prijsniveau. Maar je zag eind vorig jaar al dat de Denen begonnen te stunten met hun prijzen. Ondanks dat het aanbod van varkens en vlees niet groot is, concurreren de Europese aanbieders nu met elkaar. Anders dan verwacht helpt het krappe aanbod niet om de prijzen in stand te houden.'

De verwachting is dat het negatieve sentiment op de markt in de komende weken aanhoudt. Deze week speelt mee dat de verwerkende industrie in de (katholieke) zuidelijke landen in Europa volledig of deels gesloten is vanwege de viering van Maria-Tenhemelopneming op donderdag 15 augustus. Die industrie start volgende week op, wat mogelijk weer een impuls geeft voor de vraag.

De daling van de prijzen is overigens terug te zien in heel Europa. Mogelijk trekt de vraag na de zomervakantie weer wat aan.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer