%27Een+boom+van+een+boer%27
Blog
© Koos Groenewold

'Een boom van een boer'

Naar buiten kijkend zie ik een gure wind door de bomen waaien. Het zijn de eerste tekenen dat het najaar zijn intrede doet. Bij het zien van die deinende bomen denk ik meteen aan ons als varkenshouders. Welke winden hebben wij allemaal al om onze oren gekregen? Steeds weer veranderende of aanvullende wet- en regelgeving, diepe dalen met tegenvallende inkomsten en een samenleving die verandert en kritisch is op onze sector.

Net zoals een boom moet een varkenshouder meebewegen met de wind. Soms knapt er een tak af of wordt er een afgezaagd. Af en toe valt zelfs de sterkste boom om. Gelukkig blijven de meeste bomen fier rechtop staan, zeker als ze goed geworteld zijn en meebewegen met de draaiende winden. De overgebleven varkenshouders zijn bijzonder door hun veerkracht. Hoe groot de storm ook is geweest, zo gauw deze voorbij is, wordt de schade opgeruimd en staan varkenshouders weer klaar voor de volgende uitdaging.

Sterker nog, varkenshouders willen de wind graag voorblijven door de koers te beïnvloeden. Daarbij denk ik aan de reductie van antibiotica of de huidige discussie over stikstof. Voordat de overheid met wettelijke kaders kwam, had de sector zelf al een plan klaarliggen. Het enige wat de varkenshouderij hierbij nodig heeft, zijn ruimte, zekerheid in de wetgeving, een financieel verdienmodel en varkenshouders die vooroplopen: de innovators of pioniers.

Als innovatieaanjager mag ik me hierin verdiepen. Ik zie innovatie als een manier om om te kunnen gaan met toekomstige stormen. Hoe kunnen we als sector sterk geworteld blijven door een goede basis in de diergezondheid te houden? Hoe kunnen we de verbinding houden met de samenleving waar we in verankerd willen blijven? Daarnaast moeten we ons voorbereiden op toekomstige stormen. Welke wind waait er morgen?

Ik zie innovatie als een manier om om te kunnen gaan met toekomstige stormen

Mark Vossen, innovatieaanjager stichting Innovatieplatform Varkenshouderij

Het verleden leert ons dat een goede voorbereiding zorgt dat we overeind blijven staan. In innovatieland waait al een nieuwe wind. Hierover binnenkort meer. Tot die tijd wens ik iedereen een mooie nazomer toe met weinig tegenwind en amper afgezaagde takken. Bomen zijn en blijven de longen van de aarde.

Mark Vossen
Innovatieaanjager stichting Innovatieplatform Varkenshouderij

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer