Twents+varkensbedrijf+mag+niet+uitbreiden+vanwege+luchtwassers
Nieuws
© Twan Wiermans

Twents varkensbedrijf mag niet uitbreiden vanwege luchtwassers

De Raad van State heeft woensdag de uitbreiding van varkenshouderij Bruggink in het Twentse Oud Ootmarsum tegengehouden omdat de luchtwassers niet effectief werken. Dat is een probleem dat vaker speelt.

Eerder deze maand liet de Raad van State al weten geen vertrouwen te hebben in de effectiviteit van luchtwassers in een Brabantse zaak. Wageningen University & Research is ingeschakeld om oplossingen te bedenken voor het effectiever maken van luchtwassers. Maar de Raad van State vindt dat overheden bij het verlenen van vergunningen niet te optimistisch mogen zijn.

Gemeente Dinkelland ging bij de uitbreiding met ruim negenduizend varkens van de varkenshouderij in Oud Ootmarsum uit van de optimistische kijk. De berekening van de stikstofuitstoot was gebaseerd op de door fabrikanten beloofde effectiviteit van de daar gebruikte luchtwassers. Daarom vond de gemeente het niet nodig om een natuurvergunning te verlenen. De berekende stikstofuitstoot bleef binnen de perken.


Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment zette vraagtekens bij de berekening en de Raad van State ging daarin mee. De omgevingsvergunning voor een extra stal is vernietigd.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    90 %
  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
Meer weer