%27Preventie+%3D+arbeidseffici%C3%ABntie%27
Blog
© The Schippers Group

'Preventie = arbeidsefficiëntie'

Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome (PRRS) is een van de meest complexe en kostbare ziekten in de varkenshouderij wereldwijd. Het beheersen van PRRS vereist een nauwkeurige aanpak die gebaseerd is op hygiëne, monitoringsystemen zoals sequencing en het gebruik van processing fluids om de infectiestatus binnen een bedrijf effectief te kunnen volgen.

Het PRRS-virus kan lang in de omgeving blijven bestaan en heeft een hoge genetische variabiliteit: het muteert vaak en het is lastig te bestrijden met vaccinaties alleen. Daarom is een geïntegreerde aanpak met sterke nadruk op hygiëne essentieel.

Het monitoren van PRRS is essentieel om het effect van veranderingen te monitoren. Virus-sequencing biedt inzicht in de genetische variatie van PRRS-stammen. Dat is belangrijk voor de diagnose en vaccinatiestrategie. Daarvoor processing fluids benutten wordt steeds populairder vanwege de nauwkeurigheid en het gemak van het verzamelen van monsters.

Door gebruik te maken van sequencing, kun je bepalen welke stammen op het bedrijf aanwezig zijn. Als twee veldvirussen veel van elkaar verschillen, dan kan dit duiden op een nieuwe introductie en moet de externe biosecurity worden verbeterd. Als de twee veldvirussen veel op elkaar lijken, dan moet ook de interne biosecurity verder worden aangescherpt.

Tijdens mijn dagelijkse HyCare-coachingsbezoeken in de varkensstallen staat gezondheid centraal en daarmee ook PRRS. Vaak hoor ik allerlei redenen waarom bepaalde veranderingen niet praktisch zouden zijn. Op dat moment gaan we samen sparren over wat deze veranderingen in gezondheid en werkplezier kunnen brengen.

Iedere maand kom ik terug op deze bedrijven voor mijn coachingsbezoek en gaan we stapje voor stapje naar een hogere gezondheid. Als het geloof en de visie aanwezig zijn bij het team van mensen in de stal, dan kun je samen heel ver komen.

Het afleveren van biggen geeft op het gebied van gezondheidsverbetering vaak de grootste uitdaging. Ik verbaas me dan altijd dat het team in de stal tien weken lang zijn best doet om een goede big te produceren, maar dit dan in de laatste week 'verpest'. Bedrijven zitten enorm vast in het uniform leveren van biggen wat betreft gewicht. Hierdoor gaan ze uit alle afdelingen biggen halen. Dieren die te licht zijn, gaan ze allemaal bij elkaar zetten in de hoop dat ze de week erna wel de gewenste kilo's hebben.

We kunnen allerlei redenen bedenken waarom we dit al tientallen jaren op deze manier doen en vooral ook zo blijven doen. Maar ik geloof erin dat we dit op een veel betere manier kunnen organiseren. Deze verandering zal de nodige kruim kosten voor het team van stalmedewerkers, maar dit zal uiteindelijk resulteren in een betere biggezondheid en meer werkplezier.

Als ik tijdens mijn bezoek allerlei argumenten hoor over hoe praktisch het is om het bestaande beleid vast te houden, dan vraag ik me altijd af hoe onpraktisch het is als varkens niet gezond zijn.

Op een van onze HyCare-bedrijven heb ik samen met de ondernemer en zijn team van adviseurs de HyCare-PRRS-strategie eens stevig vastgepakt. We hebben al flinke stappen gezet om PRRS-vrij te worden. Deze strategie monitoren we strikt met processing fluids, speeksel en bloed. Ik wil iedereen uitdagen om eens kritisch te kijken naar het afleveren van biggen. Is uw afleverstrategie gebaseerd op uniform afleveren of op een duidelijke gezondheidsvisie?

Mart Klijn
Manager HyCare Coaches Europa

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    3° / -1°
    50 %
  • Donderdag
    7° / 2°
    70 %
  • Vrijdag
    7° / 2°
    60 %
Meer weer