Smithfield vindt split suckling tijdverspilling
In de Verenigde Staten (VS) wordt split suckling vrij algemeen toegepast op vermeerderingsbedrijven. Toch is dat met de moderne varkensgenetica overbodig, concludeert Smithfield Foods. Zeugen hebben gemiddeld meer spenen dan tien jaar terug en biggen zijn bij de geboorte zwaarder.
Het optimaal verdelen van colostrum over alle pasgeboren biggen is de essentie van split suckling. Daardoor stijgt de overlevingskans van biggen bij hoogproductieve zeugen en de gemiddelde groei van biggen zou erdoor toenemen.
Maar zorgen dat de laatstgeborenen en kleinste biggen de eerste 12 uur na werpen voldoende biest opnemen kost arbeid. En tijd is ook in de VS schaars. Bovendien is het gemiddeld aantal functionele spenen van zeugen sinds 2014 toegenomen, evenals het gemiddelde geboortegewicht. Daarom heeft Smithfield Foods onderzocht of split suckling in de huidige praktijk nog wel al die voordelen oplevert.
Na twee praktijkproeven met 2.600 en 3.400 biggen in de zomer en winter van 2023 concludeert Smithfield dat de bigoverleving er niet aantoonbaar door wordt verhoogd. Dat geldt evenmin voor de gemiddelde dagelijkse groei.
Derde onderzoek identieke resultaten
Om dat verder te onderbouwen is dit jaar een derde proef gedaan. Bij 230 tomen (3.200 biggen) werd split suckling toegepast en bij eenzelfde hoeveelheid tomen en biggen gebeurde dit niet. Ook die proef wees uit dat de dagelijkse groei en bigoverleving er niet door verbeterden. De tomen zijn bij spenen gemiddeld even groot en de onderzoekers stellen dat de laatstgeboren biggen – en zeker de te kleine biggen – er geen profijt van hebben.
Kleine biggen die vroeger zijn geboren hebben wel voordeel van split suckling, maar dat gaat ten koste van de zwaardere biggen. De uitval in de categorie zware biggen verdubbelde door ze tijdelijk apart te zetten. Split suckling schaadt de ontwikkeling van de zwaargewichten en is bovendien tijdverspilling, concluderen de onderzoekers. Daarom adviseren ze de beschikbare arbeid in te zetten voor het optimaal verzorgen van de dieren.
De onderzoekers benadrukken dat schone voerbakken, een goede voeropname van de zeug en voldoende schoon drinkwater essentieel zijn. Verder moeten afdelingen en biggennesten goed op temperatuur zijn en de hokken schoon en droog worden gehouden. 'Dat draagt bij aan een hogere productiviteit van de varkens', besluit Ashley DeDecker, onderzoeksdirecteur van Smithfield Foods.