Dierenactivisten die varkensstal bezetten in Boxtel gaan vrijuit
De activisten die op 13 mei 2019 een varkensstal bezetten in het Noord-Brabantse Boxtel krijgen geen strafblad. Ze zijn maandag door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van lokaalvredebreuk en wederrechtelijk binnendringen. Eerder waren ze door de politierechter nog veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 300 euro.
De rechter bij het gerechtshof noemt de acties van dierenactivisten noodzakelijk om de situatie in de stallen 'met eigen ogen te zien', misstanden in de varkenshouderij aan de kaak te stellen en daar vervolgens publiciteit aan te kunnen geven. Op de bewuste dag kon de buitenwereld live meekijken met de bevindingen van de activisten.
Voor de bewering dat tijdens de bezetting een staldeur zou zijn geforceerd of vernielingen werden aangericht, vond het hof geen bewijs. Een medewerker van het varkensbedrijf heeft onder meer verklaard 'geen vernielingen' te hebben waargenomen in de stallen.
De dierenactivisten voerden volgens de rechter een demonstratie die steeds een vreedzaam karakter had. Aanvankelijk was het niet de bedoeling urenlang in de stallen te blijven, oordeelt het hof. Maar de dierenactivisten moesten van de politie langer blijven om een confrontatie met de buiten aanwezige boeren te vermijden.
Vrijgesproken van lokaalvredebreuk
Het hof concludeert dat niet is gebleken dat bij het uitoefenen van het demonstratierecht de grenzen van 'proportionaliteit en subsidiariteit' zijn overschreden. Daarmee zijn de activisten vrijgesproken van lokaalvredebreuk en het wederrechtelijk binnendringen van de stal.
De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Nederland noemen het 'ongelooflijk' en 'onbegrijpelijk' dat het hof in Den Bosch deze dierenactivisten heeft vrijgesproken. 'Kennelijk mogen dierextremisten van de rechter hun gang gaan en de wet overtreden', aldus POV en LTO in een gezamenlijke verklaring. 'Dierextremisten polariseren, drijven stad en land uit elkaar en zijn erop gericht een hele beroepsgroep zwart te maken.'
Volgens de belangenbehartigers hebben dierextremisten ingebroken in de stal in Boxtel, boer en medewerker overlopen en de stal urenlang bezet gehouden. 'Dit soort dierextremisme is altijd een grens te ver. Deze uitspraak van de rechter is een vrijbrief om vaker in te breken in stallen en boerenfamilies te intimideren.'
Verdere stappen
De organisaties zeggen zich te blijven inzetten voor een harde aanpak van activisten die de wet overtreden. 'Het mag niet worden getolereerd dat dierextremisten het recht in eigen hand nemen. Wij gaan de uitspraak in de komende tijd nader bestuderen en beraden ons op eventuele verdere stappen.'
Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), noemt de uitspraak 'te gek voor woorden'. 'Voor de boeren wordt weer niks gedaan. Het gaat alleen nog maar om politiek, waarbij het vooral draait om het verdrijven van de boeren', stelt hij.
'Het is compleet absurd: wanneer boeren protesteren en met hun trekkers de straat op gaan, krijgen ze meteen flinke boetes en staat het hele land op zijn kop. Maar als tientallen mensen een bedrijf binnenvallen, komen ze er zonder enige straf vanaf. Zelfs zonder een aanklacht voor lokaalvredebreuk', aldus de FDF-voorman.