Pleidooi voor onafhankelijke autoriteit dierwaardige veehouderij
Zes belangenorganisaties vinden dat er een onafhankelijke en objectieve autoriteit moet komen om stappen te kunnen zetten naar een dierwaardige veehouderij. Het gaat om LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), ZuivelNL, Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK), Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Dierenbescherming.
De organisaties lieten de juridische mogelijkheden van een dergelijke autoriteit onderzoeken. Ze hebben het onderzoeksrapport woensdag aangeboden aan landbouwminister Femke Wiersma.
De veehouderij moet aan nieuwe dierenwelzijnseisen voldoen als gevolg van de Wet dieren. Volgens de zes organisaties is dat een veelomvattende puzzel die door de hele keten moet worden gelegd.
'Want niet alleen gaan de veehouders dan hun dieren anders houden. De hele keten, van boer tot en met consument en alle schakels daartussen, zal anders moeten gaan functioneren, anders gaan inkopen en anders gaan consumeren. Anders komt er geen verandering die 'volhoudbaar' is', meldt NAJK.
Inzicht in voortgang
De onafhankelijke autoriteit die boven de betrokken partijen staat, meet de voortgang van alle afspraken, publiek en privaat. Liefst op basis van bestaande (markt)informatie en bestaande meetsystemen, stellen de belangenorganisaties. De autoriteit geeft inzicht in de voortgang naar een dierwaardige veehouderij en biedt inzicht in de marktomstandigheden en andere voorwaarden.
'Een onafhankelijke autoriteit is het redelijke gas- en rempedaal waarmee jonge boeren niet aan het onmogelijke gehouden worden. Samen met de onafhankelijke autoriteit kunnen jonge boeren verantwoord stappen zetten naar een meer dierwaardige veehouderij', stelt Wendy Kicken, NAJK-portefeuillehouder pluimvee-, varkens- en kalverhouderij.