
Twee derde van varkenshouders doet al ervaring op met krulstaart
Van de varkenshouders die actief hebben deelgenomen aan het webinar 'Maart, de maand van de staart 2025' op donderdag 27 maart doet twee derde al ervaring op met het houden van varkens met een krulstaart. Een derde doet dit nog niet.
De meeste deelnemers doen ervaring op via een van de door Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva) uitgestippelde routes. Van deze varkenshouders is 40 procent gestopt met couperen, 13 procent coupeert de staarten minder kort en nog eens 13 procent laat de staart alleen bij enkele tomen opfokzeugen langer.
Couperen is vanaf 1 januari 2030 verboden. Om het houden van varkens met intacte staarten te stimuleren, is vanuit Brussel sinds eind 2023 EIP-subsidie beschikbaar. Frievar en de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) zijn voorbeelden van partijen die al ingetekend hebben. Beide ketens starten het houden van varkens met een krulstaart met een nulmeting.
'2030 komt snel dichterbij'
'Elk bedrijf is uniek. Als je varkens met een intacte staart wil houden, dan kun je niet kopiëren wat de buurman doet', stelt Mark van Sambeek van Frievar. 'Het feit dat het jaar 2030 in rap tempo dichterbij komt, is voor ons een reden om nu ervaring op te gaan doen met het houden van varkens met een krulstaart', vult Suzanne Verhoeven van KDV aan.
De positie van de staart is volgens de organisaties de belangrijkste graadmeter voor hoe een varken zich voelt. 'Wij hebben al veel geleerd over staartgedrag', licht Van Sambeek toe. 'Twee keer per dag het diergedrag scoren vraagt wel extra tijd. Je doet het er niet even bij. Die extra arbeid hoort te worden vergoed. Het houden van varkens is geen vrijwilligerswerk.'
De meeste problemen met staartbijten doen zich voor rond de derde week na het spenen. Voor veel varkenshouders is dat een kritieke periode, weet Van Sambeek. Bij Frievar is daarom in de eerste twee weken na het spenen slechts beperkt afleidingsmateriaal beschikbaar. Daar kan in de cruciale periode dan extra variatie in worden aangebracht. 'Onze ervaring is dat de biggen dan rustiger de week doorkomen. Daarna loopt het wel weer.'
Spenen en klauwtjes beoordelen
Verhoeven legt uit dat bij KDV de spenen en klauwtjes van de biggen worden beoordeeld op Sins. 'Maar het is nog te vroeg om iets te zeggen over de bevindingen. Mogelijk dat daarop gestuurd kan worden als er meer data zijn verzameld', zegt ze. Wel zijn er bij de biggen die hun staart hebben behouden al goede ervaringen opgedaan met het aanbieden van hokverrijking (touw) in de kraamstal en het bij elkaar houden van tomen.
Bij Frievar doen zich in de kraamstal en bij de vleesvarkens vrijwel geen problemen voor wat betreft staartbijten. In de afdeling met gespeende biggen is de vloer van kunststof roosters. 'Dat is wel een risicofactor', zegt Van Sambeek. Als er toch problemen zijn, dan lijkt het omhokken de biggen veel afleiding te geven. Een ander advies is om de biggen niet te zwaar (30 kilo) te laten worden in de afdeling met gespeende biggen.
Kijk deze webinar terug.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs




Bedrijf in Beeld
Partners


Stelling
Nieuws van NieuweOogst.nl


