
Sensoren en voer onderdeel in nieuw onderzoek naar emissiereductie
In een nieuwe publiek-private samenwerking wordt zowel het welzijn van varkens als de geuremissie gemeten via geavanceerde sensortechnologie. Het vierjarige onderzoek richt zich op het terugdringen van de ammoniak- en broeikasgasuitstoot, evenals geurhinder vanuit de varkenshouderij. Daarnaast worden verschillende voerconcepten getest met emissiearme hokontwerpen.
Tot nu toe zijn emissiereductiemaatregelen voornamelijk gebaseerd op huisvestingssystemen en luchtwassers. Deze zogenoemde end-of-pipe-oplossingen blijken echter onvoldoende effectief te zijn in het terugdringen van geur en broeikasgassen. Bovendien verbeteren ze de luchtkwaliteit in de stal niet, waardoor ze de gezondheidsrisico’s voor zowel dieren als verzorgers niet wegnemen.
Om die reden hebben publieke en private partijen de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoeksproject. Het doel is om voeders te ontwikkelen die gecombineerd kunnen worden met innovatieve mestverwerking en stalontwerpen met lage emissie, om zo de luchtkwaliteit in stallen te verbeteren. Dit moet niet alleen de gezondheid van mens en dier bevorderen, maar ook de milieudruk van de sector verlagen.
De efficiëntie van de maatregelen wordt geëvalueerd door geavanceerde sensortechnologie die het welzijn van de dieren en de gasemissies binnen en buiten de stal monitort. Het project ontwikkelt laboratorium- en sensortechnieken om geuremissies kwantitatief te monitoren.
Kleinschalige proeven
Voerconcepten die kunnen zorgen voor verlaagde emissie worden eerst in kleinschalige studies onderzocht. De meest veelbelovende concepten worden vervolgens onder praktische huisvestingsomstandigheden gevalideerd, waarbij de luchtkwaliteit en het welzijn van varkens met de sensortechnologie worden beoordeeld.
Aan het einde van het project streven de partners ernaar een strategie voor een duurzamere varkenshouderij te leveren, inclusief voeders met een lage milieu impact, die kan worden geïntegreerd met laag-emissie varkenshokken, geavanceerd mestmanagement en luchtwassers.
Het project wordt gecoördineerd door Wageningen University & Research. Betrokken partners zijn provincie Noord-Brabant, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Agrifirm, Voergroep Zuid, DSM-Firmenich, CJ Europe, Archer Daniels Midland en Environmental Monitoring Systems (EMS). Het project wordt mede gefinancierd door de Nederlandse overheid binnen de Topsector Agri & Food.
Bekijk meer over:
Lees ook
Meest gelezen
Blogs



