‘n Leven lang leren

Eric DoumaOp mijn varkensbedrijf is alles lekker op orde, op de prijs na natuurlijk. Wordt wel zwaar trappen zo, maar ons team thuis zorgt in ieder geval dat mijn zeugen en biggen niets aan verzorging tekort komen. Wel belangrijk wanneer je als bestuurder veel op pad bent.

En druk was en is het in bestuurdersland. Uiteraard is daar de afspraak over het mestakkoord met het ministerie van EL&I, waar we onze schouders onder moeten zetten. Maar ook kennis en onderwijs houden mij behoorlijk bezig. Ik ben al ongeveer vijf jaar bezig om de scholing in de varkenshouderij beter te laten aansluiten op de vraag uit de sector.

Eerst maar eens in overleg om ook het onderwijs te begrijpen. Waarom zijn de contacten verwaterd in de afgelopen jaren? Want dat blijkt en daar mogen we zelf wel eens goed over nadenken. De primaire sectoren zijn niet hot, dus er komen geen leerlingen op af. En als je bijna geen leerlingen hebt, kun je de kennis ook niet op peil houden. Op zich logisch dus. Maar daar moeten we samen, het onderwijs en het bedrijfsleven, wel iets van maken. En ik kan u vertellen dat er heel wat gebeurd is.

Onderwijzend personeel werkt tegenwoordig steeds meer in kennisteams. Er wordt gewerkt met vaste stagebedrijven om de kennis bij de leerlingen, die er wel voor kiezen, op een hoger niveau te brengen. Inmiddels hebben de AOC-scholen landelijk een vaste dag waarop de leerlingen varkenshouderij bij elkaar komen. Samen leren, met elkaar en van elkaar. De leerlingen hebben zo ook niet meer het gevoel dat ze een eenling zijn bij hun AOC in de buurt.

Niet alleen op AOC-niveau is er van alles ontwikkeld, ook op HAS-niveau borrelt er van alles. Een voorbeeld is de Summerschool varkenshouderij bij VIC Sterksel. Deze vaktechnische cursus is opgezet door alle HAS-opleidingen en de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de varkenssector. HAS-leerlingen en mensen uit de varkenshouderij die bijgespijkerd willen worden, krijgen twee weken een zeer inspirerend programma.

Er zijn de afgelopen jaren nog veel meer goede initiatieven gestart. Eigenlijk te veel om op te noemen. Maar ook teveel voor mij als bestuurder om het inhoudelijk allemaal goed verder te kunnen brengen. Daarom is het een logisch gevolg dat er een persoon komt die dit voor onze sector oppakt. Iemand die ook beter de makelaar- en schakelfunctie kan hebben. Voor u, voor de sector. Kortom, een scholingsconsulent die initiatieven gaat verbinden en ondernemers de weg kan wijzen.

Ik ben dan ook blij dat Dineke Rietveld als scholingsconsulente voor onze sector aan de slag gaat. Zij kan de varkenshouder en zijn medewerkers wegwijs te maken in de wereld van het onderwijs. Zo kan zij ook het ‘leven lang leren’ meer vorm geven. Heb je een scholingsvraag voor jezelf of voor het personeel? Neem contact met haar op via 06-21199893 of drietveld@aequor.nl.

Eric Douma
Bestuurder LTO Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer