Een stalbrand, een andere calamiteit of ongelukken met dieren wil niemand meemaken. Omdat het wel af en toe gebeurt, is er een protocol opgesteld voor deze calamiteiten door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) samen met deskundigen van de brandweer. Daarmee kunnen dierenartsen zich goed voorbereiden op een mogelijke calamiteit.
Het protocol begint met een korte samenvatting. Daarin staan alle belangrijke aandachtspunten bij een calamiteit vermeld. Zoals bijvoorbeeld een goed overleg met de brandweer. Een dierenarts mag bijvoorbeeld nooit zonder toestemming en zonder begeleiding van de brandweer een stal in.
Verantwoordelijk voor dierenwelzijn
Belangrijk bij een calamiteit zijn natuurlijk de dieren. De dierenarts is verantwoordelijk voor het welzijn van de dieren en zal moeten besluiten wat de beste maatregelen zijn. Kunnen dieren nog op transport en wanneer kan of moet dat dan? Of is er euthanasie nodig? Bij een gekantelde vrachtwagen is de dierenarts bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het vangen van dieren en de omgang met gewonde dieren.
In het tweede deel van het protocol wordt de hele aanpak uitgebreid beschreven. Het begint met een voorbereiding van alle medewerkers op de dierenartspraktijk, zorgen dat alle benodigde materialen op voorraad zijn, hoe te handelen als er een oproep komt voor een calamiteit, tot en met de nazorg van de veehouder en de hulpverleners.
Het actieplan is hier terug te vinden.
Lees ook
Meest gelezen
Deelstaat Brandenburg legt vaccinbank voor MKZ aan
Gisteren, 10:12
Blogs
'Biggetjes: ze geven energie'
Vandaag, 08:30
'2025: een toekomstgerichte sector'
16-01-2025
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl
Nederlandse varkensslachterijen houden prijzen stabiel
Vandaag, 10:00
Afzet rundermest drijft aantal mesttransporten op
Gisteren, 15:14
Brandenburg activeert MKZ-vaccinbank
Gisteren, 09:49
Ondanks afbouw toch slag om de arm rond MKZ
Gisteren, 08:05