Circulair+en+effici%C3%ABntie+ten+top
Achtergrond
©

Circulair en efficiëntie ten top

Dirk Aart Verbeek uit Renswoude combineert stabiliteit en circulariteit optimaal bij het houden van zijn 5.800 vleesvarkens. Brijvoerrantsoenen met een constante samenstelling maken zijn bedrijfsvoering efficiënt. Dit blijkt ook uit de uitstraling van zijn bedrijf: het erf ligt er keurig bij en in de stallen heeft hij het ook tiptop in orde.

Op het erf staan polyester silo’s voor de opslag van vloeibare grondstoffen (aardappelstoomschillen, kaaswei, proceswater van vruchtensappen en tarwegistconcentraat) en aanvullende kernvoeders van Agrifirm. “Elke voervracht gaat over de weegbrug en wordt beoordeeld op minimaal het drogestofgehalte. Ik wil weten hoeveel en welke kwaliteit ik binnenkrijg.”
Ook staan er smalle witte torensilo’s met een stortbak voor het ontvangen en opslaan van tarwe en gerst. Deze gaan door de hamermolen voordat ze verwerkt worden in de rantsoenen. Naast de varkensstal ligt een torenhoge kuil met ccm. “Een voorraad voor een jaar, deels afkomstig van zelf geteelde korrelmaïs. Ccm is super voor de darmgezondheid.” Inpandig is de bunker voor het opslaan van restpartijen voorgebakken friet. “Met die stabiele mix van droge en natte producten worden drie brijrantsoenen samengesteld. Ik houd niet van wisselingen en verrassingen zoals effecten op de opname of vertering van de start-, groei- en eindvoeders. Met slim inkopen van grondstoffen en goede afspraken met leveranciers zijn de voerkosten per kilo groei scherp”, zegt Verbeek. “Circulair, efficiënt en economisch werken is voor mij al jarenlang de gewoonste zaak van de wereld.”

Boven op informatie


De beren en gelten legt hij gescheiden per afdeling op. De dieren met een TN70-moeder en Piétrain-vader (PIC408 Groei) groeien gemiddeld 826 gram per dag en de voerconversie is 2,49. Bij afleveren wegen de gelten 120 kilo en de beren 125 kilo. Gemiddeld hebben ze een spekdikte van 12 millimeter en spierdikte van 70,5 millimeter. “Elke vracht wordt gewogen zodat ik snel na het laden het gemiddeld levend gewicht weet. Bij twijfel gaan lichtere dieren door de weegschaal. Door er bovenop te zitten, kan ik die informatie koppelen aan mijn beeld in de stal en benutten voor het selecteren van het volgende koppel. Alles moet kloppen voor het beste rendement.”
Brijvoerspecialist Wim Davidse van Agrifirm ondersteunt Verbeek onder andere bij het optimaliseren van de rantsoenen en de voerstrategie van de beren en de gelten. “Door de ‘Fiber for Pigs’ - onze vezelaanpak - toe te passen, blijft de darmgezondheid van de tegen circo, mycoplasma en PRRS gevaccineerde varkens optimaal”, zegt Davidse. “Bovendien heeft Agrifirm Exlan de nieuwbouw begeleid van de aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoende stal uit 2015.”

Buitengewoon en bijzonder


Buitengewoon aan die stal voor 2.900 vleesvarkens is het toetreden van daglicht. Verbeek koos destijds voor een glazen plafond in de centrale gang met grote ramen in de afdelingen. “Elke dag profiteer ik daar zelf ook volop van. Ik waan me buiten, de dieren hebben een natuurlijk dag- en nachtritme en  ik bespaar op energiekosten”, benadrukt Verbeek. “En als ik over de centrale gang loop, kijk ik toch altijd nog even de afdelingen in. Een extra check.”
Bijzonder is de goede communicatielijn tussen de vleesvarkenshouder, zijn handelaar en de vermeerderaar. “Twee keer per jaar komen wij bijeen, ieder met onze eigen voeradviseur en dierenarts. Eén keer hier en één keer bij mijn fokker. We bespreken de technische resultaten en gaan de stal in”, licht Verbeek toe. “Ook hebben we een groepsapp. Speelt er iets, dan informeren we elkaar. Overleg zorgt voor betere koppeling en we kunnen faalkosten beperken.”

Bekijk ook de beelden van Verbeek zijn vleesvarkensbedrijf.

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    6° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    8° / 3°
    85 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    80 %
Meer weer