Uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+in+Hessen+door+insleep+uit+Oost%2DEuropa
Nieuws
© Koos Groenewold

Uitbraak Afrikaanse varkenspest in Hessen door insleep uit Oost-Europa

De recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Hessen is waarschijnlijk veroorzaakt door insleep van virus vanuit Oost-Europa. Dat concluderen onderzoekers van het Friedrich Loeffler Institut na het analyseren van de genetische informatie van het virus.

Onderzoekers Sandra Blome en Sten Calvelage van het Friedrich Loeffler Institut hebben van een groot aantal monsters van het virus dat in Duitsland rondwaart, gegevens verzameld en de genetische informatie uitgepluisd. Daaruit blijkt dat er 28 mutaties zijn geweest en dat er meerdere lijnen en varianten zijn van het virus.

Uit de analyse blijkt ook dat vrijwel alle uitbraken bij gehouden varkens het gevolg zijn van varianten die ook bij de wilde zwijnen in Duitsland zijn gevonden. In 2022 vond een eerste uitbraak plaats in de deelstaat Baden-Württemberg, die werd veroorzaakt door een virusvariant zonder bepaalde mutatie. Dat betekent dat het virus niet afkomstig kon zijn vanuit Duitsland of West-Polen, maar uit een ander land in Oost-Europa moest komen.

Ook de recente uitbraak bij wilde zwijnen en varkens in Hessen is veroorzaakt door een virusvariant zonder de typische mutatie die in Duitsland en West-Polen voorkomt. Deze variant van Afrikaanse varkenspest lijkt het meeste op de varianten die zijn gevonden bij uitbraken in Tsjechië in 2017, België in 2018 en Moldavië in 2017. Conclusie is dat er bij de uitbraken in Hessen sprake is van introductie vanuit het oosten van Europa.

Bij de uitbraak op het vleesvarkensbedrijf in Mecklenburg-Voorpommeren is ook de genetische informatie het virus geanalyseerd. Hieruit blijkt dat het virus niet lijkt op de variant van Afrikaanse varkenspest die in 2021 zorgde voor uitbraken in de regio.

Wel lijkt dit virus genetisch het meest verwant aan de virussen die veroorzaker waren van de uitbraken bij varkens in Uckermark en Emsland en wilde zwijnen in de regio Uckermark. Er lijkt dus sprake van introductie van het virus vanuit deze regio's.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    25 %
  • Maandag
    25° / 12°
    20 %
  • Dinsdag
    28° / 14°
    0 %
Meer weer