In+een+jaar+tijd+8+procent+minder+varkensbedrijven+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Twan Wiermans

In een jaar tijd 8 procent minder varkensbedrijven in België

Het aantal bedrijven met varkens in België is in een jaar tijd met 8,1 procent gedaald. In Vlaanderen gaat het om een min van 7,4 procent, in Wallonië om een daling van 11,6 procent. Het aantal varkens daalde met 6,5 procent. Dit blijkt uit de definitieve landbouwstatistieken van het Belgische statistiekbureau Statbel.

De cijfers van Statbel vergelijken de stand van zaken in oktober 2023 met die in oktober 2022. Van alle diersoorten in de Belgische veehouderij kent de varkenshouderij de grootste daling. Het aantal runderen is met 1,8 procent gedaald, het aantal dieren in de pluimveehouderij steeg met 2,3 procent. Ook zijn in België meer schapen en geiten geteld.

De daling in de varkenshouderij deed zich zowel voor bij vleesvarkens als zeugen. Volgens Statbel heeft de daling van het aantal varkens en varkenshouderijen te maken met de stikstofcrisis, de hoge voerprijzen en de lage varkensprijzen. Landbouworganisaties noemen ook de vergrijzing en het gebrek aan opvolging in de sector als reden.

Runderen en pluimvee

De daling van het aantal runderen deed zich vooral voor in de melkveehouderij en minder in de vleesveehouderij. Het aantal rundveebedrijven daalde met 3,3 procent. De toename in de pluimveehouderij is volgens Statbel toe te schrijven aan vleeskuikens en niet aan legkippen. Er is ook duidelijke sprake van schaalvergroting in de pluimveehouderij, want het aantal bedrijven daalde met 9,9 procent.

Bij de geiten en schapen steeg het aantal dieren vrij sterk. Let wel; hier werd gekeken naar de groei in drie jaar tijd (2020-2023). In oktober 2023 waren er 10,2 procent meer schapen dan in oktober 2020. In dezelfde periode steeg het aantal geiten met 12,4 procent.

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    4° / 1°
    10 %
  • Zondag
    7° / 3°
    10 %
  • Maandag
    8° / 6°
    20 %
Meer weer