Nieuwe+Belgische+luchtwasser+werkt+90+procent+beter
Nieuws
© KU Leuven

Nieuwe Belgische luchtwasser werkt 90 procent beter

KU Leuven heeft een nieuw type luchtwasser ontwikkeld. De eerste resultaten in de testomgeving zijn zo goed dat er geen stikstof meer gemeten wordt nadat lucht door de luchtwasser is gegaan. De installatie zou minstens 90 procent beter resultaat geven dan klassieke luchtwassers.

Dat meldt postdoctoraal onderzoeker Lander Hollevoet van de universiteit aan het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt). De testopstelling is in april opgebouwd in onderzoekscentrum Transfarm in het Belgische Bierbeek, niet ver van Leuven. In de stal bevinden zich zevenhonderd biggen.

Hollevoet noemt de resultaten 'zeker zo goed als verwacht, en zelfs nog beter'. Doel van de nieuwe luchtwasser is om een bijdrage te leveren in het vinden van een oplossing voor de stikstofcrisis in België, maar ook om het gebruik van water en chemicaliën bij luchtwassers te verminderen en het verlies aan nutriënten terug te dringen.?

De verwachting was dat deze luchtwasser tien keer minder water zou gebruiken, maar het blijkt dat nog minder water nodig is. De laatste drie maanden was er geen water nodig, omdat er door het natte weer voldoende vocht in de lucht zat.

Salpeterzuur

Wetenschappers zoeken al langer naar luchtwassers die efficiënter zijn. Het systeem van KU Leuven gebruikt salpeterzuur om de lucht te behandelen in plaats van zwavelzuur. Hierdoor kan het waterverbruik tot 90 procent worden teruggeschroefd. Het restproduct is een een ammoniumnitraatoplossing, een geconcentreerde meststof waarvan de bemestingswaarde twee keer zo hoog is als de oplossing die afkomstig is vanuit een zwavelzuurbehandeling.

Het gebruik van salpeterzuur is volgens de onderzoekers ook meer circulair, omdat salpeterzuur vanuit de boerderij gebruikt kan worden dankzij plasmareactoren. Dankzij de plasmareactor hoeven geen chemicaliën meer aangekocht worden. Via zo'n reactor kunnen chemicaliën gemaakt worden uit zonne-energie en stikstof- en zuurstofgas in de lucht.

De volgende stap voor de onderzoekers is om de nieuwe luchtwasser op de markt te brengen. Daarvoor is erkenning van de overheid nodig. De erkenning voor België hopen de onderzoekers in 2025 rond te krijgen. Met dezelfde informatie en meetresultaten hopen ze ook goedgekeurd te worden in Nederland. 'De stikstofcrisis in Nederland is zeker net zo groot', stelt Hollevoet.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer