Vion+verkoopt+leeuwendeel+Duitse+vleesactiviteiten+aan+T%C3%B6nnies
Nieuws
© Vion

Vion verkoopt leeuwendeel Duitse vleesactiviteiten aan Tönnies

Tönnies gaat het grootste deel van de Duitse varkensvleesactiviteiten van Vion overnemen, net als die van rundvlees. Dit zijn de vleesverwerkers vandaag overeengekomen.

De voorgestelde principeovereenkomst is onderhevig aan goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten en gebruikelijke goedkeuringen en sluitingsvoorwaarden. Naar verwachting wordt de overeenkomst in 2025 afgerond.

De voorgenomen transactie volgt op een uitgebreide evaluatie van het Duitse portfolio van Vion Food Group die in januari werd aangekondigd en de strategische verschuiving om zich primair te richten op de Benelux. Na de desinvesteringen van Landshut en Vilshofen, heeft Vion verdere vooruitgang geboekt met de herstructurering van de Duitse activiteiten op het gebied van slachten, uitbenen en bijproducten van rundvlees in Zuid-Duitsland.

De transactie zou inhouden dat Tönnies Group de rund- en varkensvleesactiviteiten van Vion in Buchloe, Crailsheim en Waldkraiburg overneemt. Samen met de sluiting van de varkensslachterij en -verwerking in Emstek eerder dit jaar betekent het dat Vion ook geen varkens meer slacht in Duitsland. Alleen de varkensvleesverwerking in Twist blijft voorlopig nog in handen van Vion.

Uitbening en huidverwerking

De overname door Tönnies betreft dus ook de uitbeningsfaciliteit in Hilden, de huidverwerkingsfabrieken van BestHides in Memmingen en Eching-Weixerau en het merendeel van de Duitse ondersteunende activiteiten van Vion.

'Deze voorgenomen transactie is een belangrijke stap in Vions strategische heroriëntatie', stelt CEO Ronald Lotgerink van Vion. 'We hebben beloofd de meest capabele partners te vinden om een welvarende toekomstige ontwikkeling van de af te stoten bedrijven te waarborgen en ook om onze investeringen in de overgebleven bedrijven te verhogen. We zetten nu een nieuwe stap in het nakomen van onze toezeggingen.'

Groeiend marktaandeel

Als de overname van de rundvleesactiviteiten wordt goedgekeurd, wordt Tönnies ook bij het slachten en verwerken van rundvlees de grootste in Duitsland. Bij de varkens was het slachterijconcern al de onderneming met het grootste marktaandeel.

Vion Food Group is een internationaal foodbedrijf met productielocaties in Nederland, Duitsland en België en verkoopondersteunende- en vertegenwoordigingskantoren in zestien landen. In 2022 behaalde Vion een omzet van 5,3 miljard euro met meer dan 11.000 medewerkers.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer