Slachterijen+zetten+duidelijke+stappen+met+hittemaatregelen
Nieuws
© Eyes on Animals

Slachterijen zetten duidelijke stappen met hittemaatregelen

Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals checkte afgelopen weken gedane aanbevelingen om hittestress te voorkomen bij Nederlandse varkensslachterijen. Van Rooi Meat in het Brabantse Helmond, Vion in het Gelderse Groenlo en Compaxo in het Gelderse Zevenaar kregen bezoek tijdens warme en vochtige dagen. De organisatie ziet dat de slachterijen serieus stappen hebben gezet om hittestress bij de varkensaanvoer te beperken.

Na grote verbouwingen heeft de varkensslachterij van Vion in Groenlo verschillende aanbevelingen van Eyes on Animals keurig doorgevoerd. Ook zijn er volgens deze organisatie tal van andere verbeteringen gedaan. Zo is de wachtstal volledig vernieuwd, met hogere plafonds, verbeterde verlichting en is de luchtkwaliteit er beter.

De hekken zijn uitgerust met rubberen stoppers en gemaakt van lichtgewicht plastic. Dit vermindert het geluid in de wachtstal aanzienlijk. Het in beide richtingen kunnen openen van hekken zorgt voor een soepelere omgang met de varkens.

Bezetting in wachthokken verlaagd

Ook constateren de leden van Eyes on Animals dat de bezetting van de wachthokken aanzienlijk is verlaagd en dat de varkens in dezelfde sociale groepen blijven als in de vrachtwagens. Hierdoor vermindert het aantal hiërarchische gevechten en heerst er veel meer rust in de wachtstal.

Buiten de gebouwen zorgen krachtige industriële ventilatoren, samen met een rij bomen, voor wat verkoeling van wachtende trucks met varkens. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van de kleine ventilatoren die er vorig jaar stonden tijdens de check van Eyes on Animals. Ze concluderen hier dan ook dat ze zeer positief zijn over al deze aanpassingen. Het geheel maakt een groot verschil voor de duizenden vleesvarkens die er dagelijks worden geslacht.

Kritisch op CO2-verdoving

Eyes on Animals is positief over alle belangrijke aanpassingen die zijn gedaan, maar blijven aandringen op alternatieven voor de CO2-verdoving bij Vion in Groenlo. De organisatie is kritisch over deze verdovingsmethode.

Hoewel er stappen zijn genomen om de CO2-verdoving te verbeteren, zoals het verminderen van het aantal varkens per verdovingsronde, het waarborgen van een constante, rustige gasstroom en het installeren van sensoren op verschillende niveaus om het gaspercentage continu te meten, hebben hun inspecteurs opnieuw gezien dat CO2-verdoving paniek onder de varkens veroorzaakt. Dat is voor Eyes on Animals onacceptabel.

Hittestress-inspectie bij Van Rooi

Varkensslachterij Van Rooi Meat in Helmond werd op 12 augustus bezocht, een dag met 31 graden Celsius in de schaduw en 35 graden Celsius in de zon. Vanwege de hitte was een middagshift geannuleerd, een positieve stap, al was het volgens de inspecteurs van Eyes on Animals tot 16 uur erg druk. Negen trucks met varkens stonden tot een uur of langer onder een overkapping te wachten.

Ondanks de goed ontworpen overkapping met uitgebreide verneveling, waardoor het ongeveer 4 graden koeler is dan daarbuiten, zagen de inspecteurs bij de wachtende varkens nog steeds veel hittestress. Ook constateerden de Eyes on Animals-leden dat ondanks die temperatuur later in de middag toch nog twee trucks met varkens arriveerden. Verder merkten ze op dat de chauffeurs en Van Rooi zeer goed meewerkten en de diverse adviezen voor verbetering tot zich namen.

De vijf belangrijkste adviezen die de inspecteurs gaven waren:
• Wachttijden drastisch verkorten door een betere planning in de aanvoer, zodat varkens zeker bij hitte nooit meer dan een uur in stilstaande vrachtwagens op het terrein hoeven te wachten.
• Meerdere grote en hoge mobiele ventilatoren plaatsen op plekken waar het nodig is om de varkens in vrachtwagens met een grotere luchtstroom naast de verneveling wat extra te koelen.
• Stroomvoorziening onder de overkapping maken, zodat trucks hun ventilatoren kunnen laten draaien zonder dat de vrachtwagenmotor aan hoeft te staan. Dit advies kregen ze van meerdere chauffeurs.
• Twee mobiele ladders onder de overkapping om inspecties van de bovenste laadniveaus goed mogelijk te maken. Nu is het moeilijk om de varkens te controleren die het meeste risico lopen op hittestress omdat warmte in de vrachtwagens opstijgt.
• Chauffeurs erop attenderen het dak en de laadklep open te zetten en volledig in de schaduw te parkeren.
• Verlaag de belading bij hitte van twaalf naar maximaal tien varkens per compartiment.

Inspectie bij Compaxo

Bij Compaxo in Zevenaar is bij de nieuwbouw een grote wachtruimte binnen de gebouwen gemaakt. Geen enkele vrachtwagen hoeft meer buiten het complex te wachten en binnen is er schaduw. Bij hitte worden langs de wachtende vrachtwagens met varkens industriële ventilatoren gepositioneerd om een sterke luchtcirculatie te creëren.

Al met al concludeert Eyes on Animals dat er zeer duidelijk positieve veranderingen in Nederland in gang zijn gezet. Daarom gaat de organisatie zich inspannen om dat ook bij varkensslachterijen in Duitsland en Spanje voor elkaar zien te krijgen.

Ook merken de inspecteurs dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, medewerkers en managers van de slachterijen positieve feedback geven over de veranderingen, waaronder het handhaven van het mengverbod van varkens. Dat meldt Eyes on Animals in diverse berichten op Facebook.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    50 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    70 %
Meer weer