Draaiboek+%27stalopstart%27+is+een+gemis
Blog
© Fred Roest

Draaiboek 'stalopstart' is een gemis

Wat hebben we bijzondere weken achter de rug. De laatste weken voor de open dag is er nog door heel veel mensen keihard gewerkt. Het is te veel om allemaal op te noemen, maar het lukte om op de geplande vrijdagmiddag de boel netjes te hebben en de standhouders en bezoekers te ontvangen. We hebben genoten.

Omdat toch alles er al was, hebben we vrijdagavond een gezellige barbecue voor familie, vrienden en buren gehouden. Op deze manier konden ook zij na hun werk de stal voor vleesvarkens bekijken. Gelukkig werd het niet heel erg laat, want zaterdagmorgen liep de wekker weer op tijd af. De zeugen moesten gespeend worden. Ook het opruimen van de nieuwe stal stond op het programma, zodat deze 's middags ontsmet kon worden.

Zondag kon alles mooi drogen en maandag werd voor ons een spannende dag. Er moest voer in de bakken, de waterdruk moest kloppen, maar ook moest voldoende water uit de nippels komen. Die waren echt niet gelijk afgesteld, ervaarden wij. Ook kregen we nog uitleg over het klimaatsysteem en de verschillende curves: de voer-, klimaat- en lichtcurve. Ja, ook het verlichten van de afdelingen met Beter Leven-vleesvarkens met 1 ster en een lichtstraat in de zijgevel worden hier automatisch geregeld.

Waar we voor de open dag een draaiboek hadden en deze mooi konden volgen, miste ik zoiets voor het in gebruik nemen van een nieuwe varkensstal. De opstartfase zorgde voor veel vragen en hoofdbrekens over of je écht alles wel goed geregeld had voor de opleg van de eerste koppel biggen.
Dinsdag startte het echte werk. Iedereen kan biggen verplaatsen, maar op welke manier gaan we dat doen en hoe gaan we ze opleggen? Hoelang zal het duren voordat het vocht uit de muren en vloeren is en een afdeling bij opleg op de juiste temperatuur is? Hoe gaan de vleesvarkens zich gedragen in de nieuwe hokken? Hoe… en nog veel meer vragen zou ik kunnen opschrijven.

In mijn herinnering zag ik overeenkomsten met de periode net na een bevalling. Pas als het ter wereld brengen van je kind achter de rug is, begint het echt. Er wordt dan makkelijk gezegd: 'Zie maar dat je hem groot krijgt! Maar hoe dan?', dacht ik. Maar net als het krijgen van kraamzorg na een bevalling, hebben wij een heel attente voeradviseur die ons vorige week hielp met de opstart. Veel hoe-vragen zijn inmiddels beantwoord.
We hadden geluk met het mooie weer, zodat de afdelingen na een dag al goed op temperatuur waren. Ook droogden de hokken snel op, zodat de opgelegde biggen grotendeels op de roosters gingen poepen. Langzamerhand keert de rust terug en wordt onze 'kraamhulp' weer onze gewone voeradviseur.

Nu maar hopen dat het voorspoedig blijft verlopen en we goede vleesprijzen kunnen ontvangen. En ook dat blijft gewoon rustig afwachten.

Ruth van der Haar
Varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer