Deens herverdelingsmodel stuurt op lange varkensstaarten
Met een zogenaamd herverdelingsmodel gaat de Deense varkenshouderij collectief sturen op het eraan houden van varkensstaarten. De Europese Commissie gaf afgelopen week groen licht voor deze systematiek om via een heffing per varken in te spelen op het coupeerverbod. Zo'n door de Europese Unie goedgekeurde aanpak is een doorbraak op het gebied van dierenwelzijn.
In de varkensvisie 2050 geeft de Deense varkenssector aan geleidelijk aan meer varkens met hele staarten te gaan produceren. De weg van de geleidelijkheid is een cruciale stap om zoiets te laten slagen en daarvoor is het herverdelingsmodel opgezet. Door voor elk geproduceerd Deens varken een bepaald bedrag te heffen, wordt een potje gevuld voor voorlopers. Varkenshouders die aan de slag gaan met lange staarten, krijgen voor onder meer de extra arbeid en de risico's een vergoeding.
De goedkeuring vanuit de Europese Commissie voor de Deense welzijnsaanpak is nog niet gepubliceerd. In 2021 stemden de Deense Landbouw- en voedingssector afdeling varkens, de Nationale Vereniging van Deense Varkensproducenten en Deense Varkensslachthuizen er al mee in om samen stappen te zetten op het gebied van een beter dierenwelzijn. Begin dit jaar presenteerde de Deense overheid haar visie op meer dierenwelzijn en gaf aan samen op te trekken naar het houden van meer varkens met hele staarten.
De verwachting is dat de herverdelingsregeling vanaf 1 januari 2026 start. Daarna kan het couperen van de staart bij de eerste zeugenbedrijven worden stopgezet.