%27Temperaturen+al+flink+onder+nul%27
Blog
© Koos Groenewold

'Temperaturen al flink onder nul'

Het najaar is begonnen, de dagen worden korter en de temperaturen dalen. De voorbereidingen voor de winter zijn gestart en wie weet duikt het kwik wel flink onder nul. Menigeen kan dan weer denken aan heroïsche evenementen, zoals het schaatsen van de Elfstedentocht.

Volgens mij mag het voor 'The Iceman' jaarrond wel ijsblokjes regenen: met zijn Wim Hof-methode kan hij zijn zenuwstelsel en immuunssysteem beïnvloeden, waardoor hij aantoonbaar weerbaarder is tegen de kou.

Toch wil ik hier niet keuvelen over het weer of het op een Spartaanse manier robuuster maken van het gezondheidsapparaat van mens en dier. Nee, de gevoelstemperatuur in de varkenssector lijkt al flink onder nul te zijn gedaald. De reden? Er is stront aan de knikker in politiek Den Haag. Vrij vertaald: de varkens- en pluimveehouderij worden met grof geschut bestookt om onze nationale trots, de melkkoe, op vier poten te houden.

Om aan de Europese fosfaat- en stikstofplafonds te voldoen, wordt op het nationale veebord een potje snelschaken gespeeld. De varkens (de torens) en de kippen (de lopers) worden achteloos opgeofferd om het schaakmat zetten van de koe (de koning) te voorkomen. Ik verbaas mij over de verrassende paardensprongen van 'de dame' van BBB-huize: landbouwminister Femke Wiersma. Blijkbaar heeft ze in alle stilte met allerlei pionnen het speelveld en de spelregels aangepast.

Wat nu aanstaande is, is een aanzienlijke krimp van de varkenssector. Het zet de verhoudingen op het boererf op scherp. Zo zal de concurrentiestijd tussen voerproducenten heviger worden om het afnemend aantal varkensmagen te mogen vullen bij steeds grotere ondernemingen. Slachterijen zien hun haken minder goed gevuld worden, terwijl ze hun productiviteit moeten blijven verhogen. Het is onontkoombaar dat in zo'n periode van snoei spaanders vallen.

Topmannen bij onder meer Vion en Agrifirm ruimen het veld om plaats te maken voor toppers die passen bij nieuwe tijden. Het binnenhalen van nieuw elan zal de temperatuur weer doen oplopen. Laten we hopen dat we niet te diep en te lang onder het nulpunt blijven. Dan kan het kwik snel weer boven nul uitkomen en lentekriebels aanwakkeren.

En mocht kabinet-Schoof gevallen zijn in de tijd tussen dit schrijven en het verschijnen van Varkens, dan hoop ik dat een deel van deze column geschrapt kan worden.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 11°
    20 %
  • Maandag
    15° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    50 %
Meer weer