Dierenbescherming+staat+trogverdelers+van+1%2E20+meter+toe+binnen+Beter+Leven+Keurmerk
Nieuws
© Twan Wiermans

Dierenbescherming staat trogverdelers van 1.20 meter toe binnen Beter Leven Keurmerk

De Dierenbescherming heeft besloten om toch trogverdelers toe te staan met een lengte van 1.20 meter. Dit nadat er vanuit leden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij met trogverdelers van 80 centimeter signalen kwamen over meer hokvervuiling, agressie aan de voerbak en meer kreupele zeugen.


Per 1 januari 2025 zijn voerligboxen niet meer toegestaan binnen Beter Leven keurmerk 1-ster. Veel zeugenhouders kiezen ervoor om de boxafscheiding in te korten. Volgens de eerdere normen van Beter Leven keurmerk 1-ster mocht deze afscheiding (‘trogverdelers’) niet langer zijn dan achter de schouder van de zeug. In de praktijk komt dit neer op ongeveer 80 centimeter.

In overleg met de Dierenbescherming en POV is een praktijkonderzoek opgezet met Vleuten voeders en Van Limpt stalinrichting dat is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research. In het onderzoek werden verschillende lengte voertrogverdelers vergeleken van onder andere 0,80 meter versus 1,20 meter.

Vergelijkbaar activiteitenpatroon

Uit dit praktijkonderzoek kwam naar voren dat de lengte van 1.20 meter minder hokvervuiling op de dichte vloer gaf, met een vergelijkbaar activiteitenpatroon als bij 0,8 meter. Naar aanleiding van dit onderzoek en overleg heeft de Dierenbescherming besloten om de lengte van 1.20 meter trogverdelers toe te staan binnen Beter Leven keurmerk 1-ster.

Groepshuisvesting voor zeugen bestaat nu ruim 10 jaar. In deze 10 jaar zijn verschillende groepshuisvestingssystemen ontstaan met verschillende voermanagementsystemen. Naar de normen van de Dierenbescherming behaalde geen van de proefopstellingen met trogverdelers de vooraf gestelde doelstellingen op dierenwelzijn.

De Dierenbescherming en POV delen de mening dat het een goed moment is om alle systemen te evalueren en ervaringen op een rij te zetten. Binnen CoViVa, waar zowel POV als de Dierenbescherming zitting hebben in spoor 4 ‘Robuuste varkens in een diervriendelijke omgeving’, vindt deze evaluatie en vervolgens onderzoek plaats

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    16° / 13°
    50 %
  • Woensdag
    16° / 11°
    10 %
  • Donderdag
    15° / 9°
    5 %
Meer weer