'Wel of niet overstappen naar het Beter Leven-keurmerk?'
Moet ik overstappen naar het Beter Leven-keurmerk? Word ik dadelijk niet te veel op kostprijs uitbetaald? Word ik blij als alle varkens in grote groepen moeten? Wil ik zoveel investeren in mijn stal? Wil ik een contract afsluiten van meer dan een jaar? Ben ik dan te veel gebonden?
Veel vragen die bij een ondernemer vrij kwamen, nadat hij was benaderd om biggen te produceren die voldoen aan het Beter Leven-keurmerk. Deze optie was er jaren niet. Het Beter Leven-keurmerk zat vol, dus werden er geen nieuwe contracten afgesloten. Nu kan dit weer.
Maar het Beter Leven-keurmerk is zeker niet voor ieder bedrijf of iedere ondernemer een positieve optie. Deze varkenshouder heeft alleen zeugen en ziet daarom meer nadelen dan voordelen. Helaas een meer gehoord argument in het Beter Leven-keurmerk. Vanuit gesloten bedrijven of vleesvarkenshouders lijkt er meer animo te zijn. Het gaat blijkbaar dus nog niet goed om iedereen in deze keten gelijkwaardig te verdelen. Zeugenhouders zien blijkbaar eerder nadelen dan voordelen.
De conclusie is gelukkig ook dat er ondernemers zijn die met veel vertrouwen investeren in het Beter Leven-keurmerk. Op een zonnige vrijdagmiddag in oktober ben ik op een open dag geweest in het Brabantse Biest-Houtakker. Daar stond een nieuwe zeugenstal die onder andere voldoet aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk, inclusief de mogelijkheid tot vrije-uitloopkraamzeugen.
Een investering die ervoor zorgt dat dit mooie gezinsbedrijf de stap maakt naar een gesloten varkensbedrijf. De nieuwe zeugenstal is een prachtige stal waar mens en dier met plezier in kunnen werken en leven. Dit is dan sowieso een beter leven. Mijn complimenten voor dit gezin voor het openstellen en organiseren van de drukbezochte open dag.
Voor degenen die worden benaderd voor het Beter Leven-keurmerk: veel succes met afwegen.
Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies