Gevoelige+Duroc%2Ddarmen+dienen+zich+rustig+te+ontwikkelen
Achtergrond
© Studio Van Assendelft

Gevoelige Duroc-darmen dienen zich rustig te ontwikkelen

De potenties van de Duroc-eindbeer zijn enorm. Toch kent dat ras enkele aandachtspunten, waaronder de gevoeligheid van de darmen bij biggen. Zeugenhouders zullen dus al hun vakmanschap aan moeten wenden om ze optimaal door de meest kritieke levensfase, de eerste zes weken, te loodsen. 'Klopt ook elk voerdetail, dan gaan ze daarna als een speer', beweert Peter Zanders.

De genetische potentie van de Duroc-eindbeer voor de varkenshouderij is onmiskenbaar groot. Wereldwijd worden Durocs ingezet omdat ze hard en efficiënt groeien en een goede vleeskwaliteit leveren. 'Ook in Nederland zal het aandeel Durocs verder toenemen', verwacht Peter Zanders, technisch specialist zeugen en biggen bij ForFarmers.

'Zeugenhouders die de Duroc gaan inzetten moeten wel beseffen dat hun nakomelingen anders opstarten. Ze zijn rustiger en nemen in de zoogperiode minder makkelijk vast voer op, wat ze na het spenen gevoeliger maakt voor verstoringen van hun verteringsapparaat. Maar komen ze de eerste zes weken van hun leven soepel door, dan gaan ze als een speer', stelt Zanders.

Een integrale aanpak voor een optimale zoog- en opfokperiode op het vermeerderingsbedrijf is cruciaal voor het succes van de Duroc. Elk detail moet kloppen en dat begint al in de dracht. 'De overgang van dracht- naar lactovoer verloopt beter bij het verstrekken van een tweefasendrachtvoer. Hiermee focussen we op een betere biestkwaliteit', geeft Zanders aan.

Prikkel darmen van biggen na biestdag met Vida Muesli in brandschone schotel

Peter Zanders, technisch specialist bij ForFarmers

'Zorg bovendien dat een zeug rond het werpen minimaal 15 liter water per dag opneemt en er smeuïge mest te zien is', tipt de technisch specialist. 'Dan zal het geboorteproces vlot verlopen en kunnen de biggen snel de eerste biest opnemen waardoor hun overlevingskansen aanmerkelijk worden vergroot.'

Dag langere dracht

Een valkuil is volgens Zanders de langere drachtduur. 'Gemiddeld is de dracht van zeugen met Duroc-biggen een dag langer dan die van zeugen met tomen van een andere eindbeer. Dat bewijzen onder meer de analyses op basis van ons monitoringsprogramma Agroscoop. Bij het inleiden van het werpproces moet daar rekening mee worden gehouden, omdat anders de longen en darmen van de biggen onvoldoende rijp zijn bij de geboorte.'

De biestvoorziening is zonder ingrijpen ook niet optimaal, omdat pasgeboren Duroc-biggen van nature al minder snel naar de uier komen om de biest boordevol energie, antistoffen en groeifactoren te drinken. 'Met name voor de laatstgeboren biggen is het aan een volle uier een ongelijke strijd om voldoende biest op te nemen. Goed toepassen van 'split suckling' is de oplossing. Of je het meegeven van maternale weerstand naar biggen goed doet, is te checken met onze biestscore.'

De gevoeligheid van het verteringsapparaat van Duroc-biggen vergt extra aandacht voor het bijvoeren. 'Op de werpdag moet enkel biest op het menu staan, maar daarna is het nog crucialer dan bij andere genetica om de darmen veilig te trainen', beweert Zanders.

Leidingen doorspoelen

'Begin na de biestdag met Vida Muesli in een brandschone voerschotel, puur om biggen op heel jonge leeftijd al te leren eten. Vergeet op dezelfde dag niet de leidingen door te spoelen, zodat de eerste waterslokjes die de biggen opnemen ook een aangename ervaring voor hun darmen oplevert', adviseert Zanders.

'Een optie is vers water met elektrolyten geven in een kommetje. Investeren in vaker per dag vers voer verstrekken en de opname stimuleren betalen zich uit na het spenen', vervolgt de technisch specialist.

Het voeropnamepatroon van gespeende Duroc-biggen ontwikkelt zich onderscheidend van andere genetica. Ze hebben volgens Zanders een langere aanloop nodig om tot hoge opnames te komen. Dat blijkt uit tweejarig onderzoek op acht praktijkbedrijven met in totaal 4.200 Duroc-, Tempo- en Piétrain-biggen.

Duroc-biggen hebben volgens technisch specialist Peter Zanders van ForFarmers na het spenen een langere aanloop nodig om tot hoge opnames te komen.
Duroc-biggen hebben volgens technisch specialist Peter Zanders van ForFarmers na het spenen een langere aanloop nodig om tot hoge opnames te komen. © Studio Van Assendelft

'Een Duroc-big neemt de eerste tien dagen na het spenen van nature weinig voer op. Om de opname te stimuleren en de maag en darmen continu te voorzien van voedingsstoffen, zal de zeugenhouder dus alles uit de kast moeten halen', benadrukt de ForFarmers-specialist.

Geleidelijk overschakelen

'Ons speciaal ontwikkelde speenvoer voor Duroc-biggen in de kraamstal in kruimel- of Fluxx-vorm verstrekken geeft een geleidelijk opnamepatroon en leidt tot gezonde darmen en een gunstige mestscore', vervolgt Zanders.

Vaker kleine porties van datzelfde speenvoer opnemen verhoogt de opname op veertien dagen na het spenen met 16 procent en vaak blijft de mestconsistentie goed. Zanders: 'Schakel bovendien niet te snel en abrupt over op een biggenvoer, de eerste 42 levensdagen zijn kritisch voor de darmgezondheid.'

Uitgekiend voer voor Duroc-biggen is volgens Zanders slechts één kant van de medaille. 'Elk detail rond het spenen moet op orde zijn: vang biggen op in opgewarmde opfokafdelingen met droge en warme vloeren, brandschone drinknippels, morsbakjes en voerbakken met vers speenvoer en zorg voor minimaal één vreetplek per twee biggen en één drinkplek per vijf biggen.'

Spoel vooraf drinkwaterleidingen goed door, check alle nippels (0,5 tot 0,7 liter water per minuut) en beoordeel biggen zeker de eerste dagen na het spenen twee tot drie keer per dag, zijn de laatste adviezen van de technisch specialist van ForFarmers.

Voeropnamepatroon goed sturen
Duroc-nakomelingen hebben een afwijkend opnamepatroon in vergelijking tot die van andere genetica. Vooral de eerste weken na het spenen valt de voeropname vaak niet mee. Maar met de juiste voervorm is hun inname van voedingsstoffen positief te beïnvloeden. Door kruimel of Fluxx te verstekken nemen de biggen vaker kleine voerporties op, waardoor hun darmen gelijkmatiger worden belast. Bovendien nemen ze in veertien dagen na het spenen gemiddeld 16 procent meer voer op dan wanneer ze korrels krijgen.

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    5° / 3°
    70 %
  • Woensdag
    5° / 2°
    30 %
  • Donderdag
    4° / 1°
    95 %
Meer weer