Dit+is+hoe+varkensfokkerij+datagedreven+genetische+vooruitgang+cre%C3%ABert
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Dit is hoe varkensfokkerij datagedreven genetische vooruitgang creëert

Over tien jaar moeten varkens weer andere eigenschappen hebben die passen bij de maatschappelijke wensen van die tijd. Denk aan het tijdperk waarin staarten niet meer mogen worden gecoupeerd. Door steeds meer data te verzamelen, speelt de varkensfokkerij in op specifieke kenmerken. Samenwerking is daarbij volgens Roos Vogelzang van Topigs Norsvin (foto) van groot belang.

Vooruitgang creëren is het doel van de varkensfokkerij. Naast het efficiënt produceren van biggen en vlees, dient bij het selecteren van fokvarkens steeds meer rekening te worden gehouden met andere maatschappelijke wensen. Denk aan het dierenwelzijn en de impact van de vleesproductie op het milieu.

Naast traditionele fokkerij op basis van gegevens van het dier zelf, ouders en nakomelingen, worden technieken en technologieën ingezet om nog meer en realtime data te verzamelen. Zo benut Topigs Norsvin de CT-scantechnologie om metingen aan het levende dier te kunnen doen.

Camera's met kunstmatige intelligentie brengen het gedrag van varkens in beeld. Deze data worden benut voor onderzoek naar het fokken op sociaal gedrag van de zeugen en vleesvarkens. 'Bij het ontwikkelen van technologieën werken we samen met bijvoorbeeld Wageningen University & Research en de technische Universiteit Eindhoven', zegt onderzoeker en adviseur Roos Vogelzang van Topigs Norsvin.

Waarde voor de boer

'Maar ook op de varkensbedrijven is de samenwerking met voerleveranciers, dierenartsen en de leverancier van managementinformatiesystemen van groot belang', vervolgt Vogelzang. 'Als alles klopt en op elkaar aansluit zal de genetische potentie optimaal worden benut en de meeste waarde voor de boer worden gecreëerd. Data uit de praktijk zijn een waardevolle toevoeging voor de fokkerij.'

Daarom werkt Topigs Norsvin op 4 februari samen met die partijen tijdens het symposium voor varkenshouders in het Brabantse Gemert. Vogelzang gaat daar in op innovaties en de waarde van (nieuwe) data.

Zo zijn diergezondheid en robuustheid van varkens bij Topigs Norsvin opgenomen in het fokdoel. De samenstelling van de maag- en darmflora van varkens speelt volgens Vogelzang een rol bij de groei en voederconversie en wordt deels genetisch bepaald. 'Innoveren en gebruikmaken van technologische mogelijkheden brengt ons steeds weer stapjes verder.'

Aanmelden voor symposium
Het symposium 'Varkenshouderij op voorsprong; een sector vol kansen' vindt plaats op dinsdag 4 februari in Time Out in het Noord-Brabantse Gemert. Het evenement voor varkenshouders, hun partners en medewerkers is een initiatief van zes partijen: Voergroep Zuid, Topigs Norsvin, DAC ZuidOost, Agrovision, Westfort Vleesproducten en Varkens. Het symposium begint om 15 uur en duurt tot 20 uur. Aanmelden is verplicht. Het programma en aanmeldformulier zijn te vinden op de varkenssymposiumpagina.

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    8° / 3°
    85 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    80 %
  • Zondag
    7° / 1°
    20 %
Meer weer