Op+meerdere+reductiefronten+geeft+%27Rambo%27+gas
Achtergrond
© Varkens Archief

Op meerdere reductiefronten geeft 'Rambo' gas

Halverwege het driejarige Vlaams-Nederlands-project 'Reductie van Ammoniak via Brongerichte en flankerende Oplossingen' (Rambo) is de voortgang gedeeld tijdens de landbouwvakbeurs Agriflanders. Een van de vijf meest kansrijke en praktisch haalbare technieken om de ammoniakuitstoot van varkensstallen te reduceren, is weggestreept.

Afdelingslucht reinigen met een zeolietenfilter levert niets op. Dat is een van de conclusies die Chari Vandenbussche, onderzoeker technologie en voeding bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) op 17 januari kon melden in het Belgische Gent.

'Stallucht zuiveren met een zeolietenfilter zou positief moeten zijn voor de vleesvarkens, het personeel en de omgeving', zegt Vandenbussche. 'Maar het resultaat is zo dat we er geen verder onderzoek naar doen. Het prototype is fors van formaat, iets wat hokcapaciteit kost. Dit terwijl de filtercapaciteit laag is en de emissie nauwelijks onder die van de controleafdeling uitkwam.'

Verschillen in ammoniakemissie zijn wel vastgesteld bij het veranderen van de voersamenstelling voor vleesvarkens. Door de elektrolytenbalans van de driefasenvoeders te verlagen, kan de zuurgraad van de urine verminderen en mogelijk ook de ammoniakemissie. Ook zeoliet-actionine toevoegen in het voer biedt voldoende perspectief om verder onderzoek naar te doen.

Dagontmesting verzorgt de grootste klap bij realisatie reductiedoelen

Camiel van Houtert, De Hoeve Innovatie

'Beide maatregelen hadden een ammoniakuitstoot die zo'n 15 procent lager was dan die van de vleesvarkensafdeling met controlevoeders. Mogelijk gaan we de combinatie van beide voedingsmaatregelen uitvoeren om vervolgens het effect op de ammoniakemissie vast te stellen', licht de onderzoeker toe.

Additieven voor mest

Het testen van vier mestputtoevoegingen, zoals microben en biostimulanten, gebeurde via containerproeven van zes weken. De helft had volgens Vandenbussche geen of weinig effect op de ammoniak- en methaanemissies. 'De werking van twee toevoegingen zijn het meest belovend gebleken en gaan we in afdelingen met vleesvarkens testen.'

De grootste klap bij ammoniak- en methaanreductie wordt behaald met dagontmesting. 'Eigenlijk was het verlagen van het antibioticagebruik bij varkens de reden om mest dagelijks uit de put te verwijderen', vertelt Camiel van Houtert van De Hoeve Innovatie, eveneens deelnemer van het project.

Gezond stalklimaat

'We wilden een gezond klimaat met lage ammoniak- en methaanconcentraties in de afdelingen met varkens. Dat is gelukt, maar we pakken met het spoelen van de putten met dagverse mest ook thema's integraal aan', legt Van Houtert uit.

'De emissies worden fors verlaagd: bij vleesvarkens en biggen halen we respectievelijk ammoniakreducties van 60 en 86 procent en de methaanemissie is bij beide ruim 90 procent lager. Door vervolgens monovergisting toe te passen, wordt per kuub mest ruim 40 kuub biogas geproduceerd en verwerken we mest tot een vloeibare en een vaste fractie die goed zijn voor de bodem- en plantgezondheid.'

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    8° / 2°
    10 %
  • Donderdag
    8° / 0°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / 0°
    10 %
Meer weer