Methaan%2D+en+ammoniakuitstoot+dalen+fors+bij+dagontmesting+biggen+en+vleesvarkens
Nieuws
© De Snuitgeverij

Methaan- en ammoniakuitstoot dalen fors bij dagontmesting biggen en vleesvarkens

Bij gespeende biggen is met dagontmesting een ammoniakreductie van 86,2 procent haalbaar en een reductie van de methaanemissie met maar liefst 95,5 procent. Bij vleesvarkens daalt de methaanemissie ook fors met 91,1 procent bij dagontmesting. De ammoniakreductie blijft steken op 44,7 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Livestock Research samen met De Hoeve Innovatie.

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat bij dagontmesting de methaanuitstoot flink omlaag kan. Maar het blijkt tot nu toe lastig om vooral bij vleesvarkens een grote reductie van de ammoniakuitstoot te behalen.

In dit onderzoek is een nieuwe variant van dagontmesting getest op twee varkensbedrijven met vleesvarkens en gespeende biggen. Bij de vleesvarkens werd gemeten in hokken met een 40 procent dichte vloer waarbij het mestkanaal dagelijks werd gespoeld en het waterkanaal regelmatig werd geleegd. Het waterkanaal kreeg hiertoe ook schuine wanden, net als het mestkanaal. Boven het mestkanaal ligt een metalen driekantrooster. Boven het waterkanaal zit een betonrooster.

Vergelijking

Deze nieuwe variant werd vergeleken met een eerdere versie waarbij de hokken een 60 procent dichte vloer hebben en alleen het mestkanaal dagelijks werd gespoeld. Het waterkanaal werd maar eenmaal per ronde geleegd. Beide systemen werden ook vergeleken met een controleafdeling met hokken met 40 procent dicht vloeroppervlak waar mest langdurig werd opgeslagen.

Voor gespeende biggen werd een hok met een 60 procent dichte vloer gebruikt en dagelijkse verwijdering van de mest, net als bij eerdere metingen. Nu kreeg het waterkanaal schuine wanden en werd dit elke vier weken geleegd. Dat gebeurde bij eerdere metingen nog niet. Op het mestkanaal ligt een roestvaststalen rooster. Boven het waterkanaal zit hier een composietrooster.

Dit systeem is vergeleken met een controleafdeling met een volledig roostervloer, achter in het hok een metalen rooster, de rest is een kunststofrooster. De mestopslag wordt hier eenmaal per half jaar tot een jaar geleegd.

Goede resultaten gespeende biggen

Bij gespeende biggen pakt de nieuwe variant goed uit. De methaanemissie daalt met 95,5 procent en de ammoniakemissie met 86,2 procent. Het systeem voldoet hiermee ook aan de strenge voorwaarden die in Noord-Brabant aan de ammoniakuitstoot worden gesteld. De behaalde ammoniakreductie is flink hoger dan de 69,2 procent die in een eerder onderzoek werd behaald. Hierbij werd het waterkanaal niet zo vaak afgelaten en kwam het mestkanaal minder goed leeg bij de dagelijkse spoeling.

Bij vleesvarkens heeft het dagelijks verwijderen van mest goede effecten op de methaanuitstoot die met 91,1 procent daalt. De reductie van de ammoniakemissie valt tegen. De 44,7 procent reductie is juist lager dan de 54,9 procent die met de eerdere variant werd behaald.

Bij vleesvarkens spelen factoren als klimaat en hokbevuiling een grote rol bij het behalen van lage ammoniakemissies. Het handhaven van schone hokken en een goed klimaat is essentieel om hokbevuiling te voorkomen en ammoniakemissie te beperken.

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    6° / 0°
    40 %
  • Vrijdag
    5° / 0°
    40 %
  • Zaterdag
    4° / -2°
    10 %
Meer weer