Omvang furazolidonaffaire ingekaderd

Het aantal varkenshouders dat beperkingen ondervindt van de furzaolidonaffaire gaat niet meer toenemen. De kaders van de furazolidonaffaire zijn door NVWA in beeld gebracht. Twee van de drie door Van Kats Food & Feed uit Lopik beleverde mengvoerbedrijven, kunnen hun bedrijfsvoering gewoon voortzetten. Het gehalte aan het verboden antibioticum in hun varkensvoeders is verwaarloosbaar, concludeert NVWA. Daarom blijven ook de afnemers van hun voeders verder buiten schot van het NVWA-onderzoek.

Alleen bij mengvoerbedrijf Coops in Halle zou het gehalte aan furazolidon in het eindvoer van vleesvarkens maximaal 450 ppb bevat kunnen hebben. Mocht dit het geval zijn, dan nog is het risico voor de voedselveiligheid uiterst beperkt, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Bureau risicobeoordeling en onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA. Bij 8 van de 97 varkenshouders zijn 10 proefvarkens geslacht voor nadere onderzoek op mogelijke residuen van het verboden antibioticum.

Ook bericht NVWA dat duivenpoep geen bron van besmetting van de veevoergrondstoffen kan zijn geweest, zoals Van Kats beweerde. In getest veevoer is furazolidon aangetroffen. Als het antibioticum door de duivendarm is gegaan zouden er afbraakproducten in moeten zitten. Furazolidon moet dus op een of andere manier bijgemengd zijn met veevoergrondstoffen.
Dit alles meldt EZ-staatsecretaris Sharon Dijksma in een brief met een bijlage met NVWA-advies aan de Tweede Kamer.

KDV en Livar
De uitstraling van de veevoeraffaire op de afzet van varkensvlees heeft Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Livar aangezet om een persbericht de deur uit te doen. Zij bekrachtigden dat hun boeren en op geen enkele manier betrokken zijn bij die veevoeraffaire. Hun varkensvlees is dus absoluut veilig.

Lees ook zorgvuldigheid troef.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer