Iedere varkenshouder kiest wat zijn doelstelling is. Bij Henk Wikkerink is het voornaamste doel zware vleesvarkens leveren binnen de concepteisen. Daarbij loopt hij het risico dat de voerconversie onderuit gaat. Met behulp van de maandelijkse cijfers van Agroscoop kan hij die voerconversie goed in de gaten houden.
Voor iedere varkenshouder is het van belang om te kiezen wat het voornaamste doel is, zegt Gart Jan Kolenbrander, specialist vleesvarkens bij ForFarmers. Voor de ene varkenshouder is dat bijvoorbeeld vooral een hoge groei, of lage voerkosten. Voor de andere varkenshouder, zoals Wikkerink is het leveren van zware vleesvarkens belangrijker.
Doelstelling
Het is dan natuurlijk wel van belang om voortdurend bij te houden of de resultaten op het bedrijf ook stroken met de doelstelling. Door maandelijks alle cijfers vanuit het managementprogramma Agroscoop in te laden is dat goed haalbaar. Kolenbrander: “Je ziet dan voortdurend de cijfers die jij belangrijk vindt in een grafiek of tabel. Daarmee kun je monitoren in hoeverre de doelstellingen worden behaald. Proactief wordt het advies hierop bijgesteld.”
Belangrijk is dat de varkenshouder niet alleen ziet of de groei of voederconversie goed is. Ook de voerkosten zijn zichtbaar en de bezettingsgraad. Daarbij kan de varkenshouder zijn resultaten vergelijken met een benchmark van varkenshouders die in eenzelfde concept (Beter Leven bijvoorbeeld) meedraaien.
Karkasanalyse
Als de varkenshouder dat wil kan hij ook inzicht krijgen in de slachtgegevens. Dat is via de module Karkasanalyse aan Agroscoop te koppelen. Wikkerink volgt de slachtgegevens zelf via Farmingnet. Daar ziet hij of de zware varkens goed binnen de concepteisen vallen en een hoge uitbetaling opleveren. Omdat de biggenprijs een substantieel deel is van de totale kostprijs is zwaar leveren meestal interessant”, zegt Kolenbrander. “Dat geldt voor de meeste varkenshouders.”
Bij zwaar leveren is er dan wel het risico dat de voerconversie onderuit gaat. Zware varkens hebben nu eenmaal meer energie per dag nodig om te groeien. Dat is dan via Agroscoop goed te monitoren, zodat de voerkosten binnen de perken blijven.
Bekijk hier de fotoreportage.