PRRS vraagt om uitroeiing vinden dierenartsen
Van alle dierziekten die bij varkens spelen, is PRRS de belangrijkste die vraagt om uitroeiing. Daar zijn de dierenartsen het hartgrondig over eens, bleek op het symposium van MSD Animal Health. Alleen met een goede samenwerking is de uitroeiing van PRRS te bereiken.
Op het symposium gaven 26 dierenartsen uit de varkenssector vanuit Nederland en België hun mening over de PRRS-bestrijding. De Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) roept op tot een gezamenlijke aanpak, en alle dierenartsen vinden dat een goed idee. Ze verwachten dat het mogelijk moet zijn dat Nederland in 2050 PRRS-vrij is. Ook in België moet dat haalbaar zijn.
Een van de belangrijkste redenen waarom beide landen nog niet PRRS-vrij zijn, is dat er nog onvoldoende motivatie bij varkenshouders is om deze ziekteverwekker aan te pakken. Het wordt nog niet altijd als een probleem gezien. Terwijl PRRS volgens de dierenartsen wel de ziekteverwekker is die als eerste moet worden aangepakt. Vooral om de problemen die PRRS bij zowel de zeugen, biggen als vleesvarkens veroorzaakt.
Zolang PRRS niet uit de varkensstapel is verdwenen, kan de ziekteverwekker weer terugkomen op een bedrijf dat wel vrij is en opnieuw voor een uitbraak zorgen. Daarbij speelt mee dat PRRS een wegbereider is voor andere infectieziekten. Dat PRRS nog niet het land uit is, komt volgens sommige dierenartsen verder omdat er geen goed vaccin zou zijn, er geen centrale regie is en de randvoorwaarden niet goed voor elkaar zijn.
Motivatie en discipline
Om PRRS landelijk goed aan te pakken is op de eerste plaats een goede structurele monitoring nodig. Zo wordt duidelijker waar de zwakke punten van de PRRS-aanpak liggen. Op vrijwel ieder bedrijf is verbetering van de biosecurity mogelijk om insleep en herinfectie te voorkomen. Eigen aanfok is bijvoorbeeld een verbeterpunt of anders een betere en langere quarantaine en adaptatie van de gelten.
Bij de gespeende biggen is strikte toepassing van all-in-all-out een aandachtspunt. Dit alles kan niet zonder een goede motivatie en daarmee discipline op het bedrijf en bij de dierenartsen. Alleen bij een goede samenwerking tussen dierenartsen in ons land en de buurlanden is een PRRS-vrij Nederland haalbaar.