Afdeling+reinigen%3A+goed+begin+van+de+ronde+is+al+half+verdiend
Achtergrond
© Vital Concept

Afdeling reinigen: goed begin van de ronde is al half verdiend

Het reinigen van een afdeling gaat geregeld te snel en ontsmettingsmiddel wordt lang niet altijd toegepast. ‘Dat is jammer’, vindt Lars Wijntje, productspecialist van BTN de Haas. Doe je het wel volgens het boekje, dan dood je de ziekteverwekkers. En dat zorgt voor een verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn, minder antibioticagebruik en meer werkplezier.

‘Varkenshouders hebben het belang van het reinigen van de afdelingen wel door’, stelt Wijntje. ‘Maar er valt ook nog steeds veel winst te halen.’ In de praktijk ziet de BTN de Haas-productspecialist dat alle varkenshouders een afdeling op het oog goed schoonmaken, maar dat ze wat betreft een grondige reiniging en ontsmetting nog weleens steken laten vallen.

Doordat de productspecialist twintig jaar op een varkensbedrijf heeft gewerkt, weet hij als geen ander dat varkenshouders vaak weinig tijd hebben om de afdelingen echt goed schoon te maken. Toch loont het volgens hem om er meer aandacht aan te geven. En dat hoeft niet veel extra tijd te kosten.

Het goed reinigen van de afdeling begint volgens Wijntje bij het verwijderen van de grove mest en voerresten, iets wat hij in de praktijk eigenlijk altijd goed ziet gaan. Winst valt te halen in de stappen die volgen: schuim- en ontsmettingsmiddelen inzetten en de afdeling drogen.

Het zijn de kleine onderdelen waar het grotere geheel lekker van gaat lopen

Lars Wijntje, productspecialist BTN de Haas

BTN De Haas-productspecialist Lars Wijntje werkte twintig jaar op een varkensbedrijf en weet daardoor als geen ander dat er vaak weinig tijd is om de afdelingen echt goed schoon te maken.
BTN De Haas-productspecialist Lars Wijntje werkte twintig jaar op een varkensbedrijf en weet daardoor als geen ander dat er vaak weinig tijd is om de afdelingen echt goed schoon te maken. © Koos Groenewold

Door een reinigingsschuim zoals Cleanavita te gebruiken, weken de vetten uit mest en voer los van de oppervlakken. Zo is minder water en arbeid nodig om goed schoon te maken. ‘Een reinigingsmiddel zorgt voor werkgemak en verlaagt dus het watergebruik. Dat laatste scheelt niet alleen in de kosten, maar zorgt ook voor minder mestafvoer. Minder water spuiten betekent ook minder water in de put’, licht Wijntje toe.

Bij het gebruik van een reinigingsmiddel is het belangrijk om het de tijd te geven goed door te dringen in de oppervlakken. De productspecialist ziet in de praktijk dat varkenshouders het reinigingsmiddel vaak niet lang genoeg laten intrekken.

Kopje koffie drinken

‘Zodra alles van voor tot achter is ingesopt, gaat de varkenshouder of medewerker vooraan gelijk verder met een hogedrukreiniger met vuilfrees. Het reinigingsmiddel heeft dan nog niet genoeg tijd gehad om goed door te dringen in de oppervlakte.’ Tussendoor even een kop koffie drinken maakt al veel verschil, legt Wijntje uit. Hij raadt aan het reinigingsmiddel minimaal een halfuur in te laten trekken, voordat de hogedrukreiniger met vuilfrees erbij wordt gepakt.

Zijn de hokken gereinigd, dan is het aanbrengen van een ontsmettingsmiddel de volgende stap. Wijntje ziet dat dit vaak wordt overgeslagen. Het wordt gezien als een dure extra, maar hij is ervan overtuigd dat de kosten zichzelf terugverdienen.

De BTN de Haas-productspecialist legt uit dat dieren op het oog niet altijd ziek worden van een ziekteverwekker, maar dat een onderliggend virus ook voor een verminderde voeropname en daarmee verminderde groei kan zorgen. Bovendien is het ontsmettingsmiddel Hygiagold heel geconcentreerd, waardoor er maar weinig van gebruikt hoeft te worden. Voor oppervlakken maar 50 milliliter per 10 liter water. Ook dit ontsmettingsmiddel moet minimaal een halfuur intrekken voor een optimale werking.

Afdeling drogen

De laatste stap is het drogen van de afdeling. Deze stap mag volgens Wijntje niet worden vergeten, want in een droge omgeving groeien minder bacteriën. ‘In de praktijk is het goed drogen van een afdeling niet altijd makkelijk. Drogen staat gelijk aan verwarmen, maar niet in elke afdeling is de juiste verwarming aanwezig. Een kraamstal heeft bijvoorbeeld vaak alleen biggennestverwarming.’

Wijntje raadt aan een afdeling een dag of twee te drogen en verwarmen. In de praktijk is dat niet altijd haalbaar. ‘Als de varkens op dinsdagochtend worden geladen, de afdeling op dinsdagmiddag wordt schoongemaakt en op woensdagochtend de biggen er weer in gaan, heeft de afdeling nog geen dag de tijd om te drogen’, erkent hij.

Volgens de productspecialist kan ontsmettend droogpoeder zoals Vitasec+ kan in combinatie met het verwarmen van de afdeling uitkomst bieden. Een kilo van dit droogpoeder kan 2,2 liter vocht opnemen dat in het beton is getrokken. Dit voorkomt dat een big op de verkeerde plek gaat mesten, de hele ronde onzindelijk blijft en ziektekiemen uit de mest zich makkelijk verspreiden.

Optimale start

Wijntje: ‘Een droogmiddel draagt bij aan een optimale start. Goed reinigen, ontsmetten en drogen. Allemaal kleine onderdelen waar het grotere geheel lekker van gaat lopen.’

Efficiënt werken is volgens Wijntje erg belangrijk om het goed reinigen en ontsmetten van de hokken te waarborgen. ‘Een protocol met heldere instructies maakt voor iedereen duidelijk wat het reinigen en ontsmetten van de afdelingen inhoudt. Je kunt iedereen een hogedrukspuit in de handen drukken, maar ze moeten wel weten hoe ze ermee om moeten gaan.’

Wijntje wijst erop dat een schone en hygiënische omgeving op een bedrijf zich niet beperkt tot de afdelingen. Ook de gangen, voerkeuken en voertuigen voor diertransport moeten niet worden vergeten. ‘De afdelingen zijn een deel van een groter geheel.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer