Varkens hebben meerwaarde voor biologische melkveehouderij Adriana Hoeve
Biologische vleesvarkens voegen al ruim 35 jaar waarde toe aan het biologsiche melkveebedrijf Adriana Hoeve van Gerben en Lisa Kool. De neventak levert, naast waardevol varkensvlees, ook prima meststoffen op voor hun grasland. Een extra plusje is dat de varkens matig hooi wegwerken.
De route naar de Adriana Hoeve voert over smalle polderwegen in Linschoten. 'Zolang een bulkwagen van ABZ Diervoeding hier kan komen, blijven wij biologisch vee houden', zegt Gerben Kool. Hij komt net aan met een lading vers gras voor de 240 koeien. 'Ook onze varkens profiteren van grasproducten. Met biologisch natuurhooi dat voor de rundveetak te laagwaardig is, strooi ik dagelijks de varkenshokken bij.'
Meteen vult Lisa Kool aan: 'Elke ronde starten we op met schone hokken en is het overkapte en verdiepte liggedeelte gevuld met biologisch tarwestro. Stro werkt dan beter; de varkens houden het schoner en ze eten er minder van. Ze moeten startvoer opnemen en hun jeugdgroei optimaal benutten.'
De vader van Gerben Kool hield, naast koeien, scharrelvarkens op stro. Rond 1988 schakelde hij al over op de biologische varkenshouderij. Vanwege de drukke werkzaamheden heeft zijn vader de zeugen eruit gedaan. De vleesvarkens zijn altijd gebleven, omdat de verzorging relatief weinig arbeid vergt en ze eraan verdienen.
Verschil in gewicht en leeftijd minder een probleem dan vaker biggen aanvoeren
'Bovendien leveren de vaste varkensmest en varkensdrijfmest een plusje op voor het bemesten van ons biologische grasland', benadrukt Gerben Kool. 'We werken zonder kunstmest en de stikstof in de varkensmest is snelwerkend. Het fosfaat is ook welkom, maar om de mineralenbalans sluitend te krijgen, voeren we wat vaste koeienmest af. Dat proberen we te ruilen tegen matig hooi of stro.'
De dagelijkse verzorging van de 560 vleesvarkens neemt Gerben Kool voor zijn rekening. Dat is overzichtelijk, omdat ze werken met twee grote koppels. 'We laten in één keer 280 biggen komen en leveren die in vier, vijf of hooguit zes keer af. We willen zoveel mogelijk dieren in het optimale uitbetaaltraject zien te krijgen', zegt hij. 'Gemiddeld staat elk varken drie keer in zijn leven op de weegschaal. Daarom gaat bijna geen week voorbij zonder dieren te wegen en hun vetbedekking, buikvulling en groei in te schatten.'
Het resultaat van de inspanningen is dat ruim 80 procent van de aan De Groene Weg geleverde vleesvarkens in het ideale gewichtstraject zit, met de gewenste spier- en spekdikte. Een topprestatie, omdat de variatie in het opleggewicht groot is; van 16 tot 45 kilo.'Alle biggen betrekken we van één vermeerderaar die werkt met een driewekensysteem', aldus Gerben Kool.
‘Om de door ons gewenste koppelgrootte te kunnen krijgen, vinden wij gewichts- en leeftijdsverschillen minder een probleem dan vaker biggen aanvoeren en meer risico- en stressmomente'’, verduidelijkt hij.'‘De vijf opleghokken zijn in één dag grondig schoon te maken'
Voordelen van reinheid
Dat schoonmaakkarwei klaart Lisa Kool. 'Reinheid is positief voor de diergezondheid en het behoud van hun lange staarte'’, legt ze uit.'‘Als dieren niet lekker in hun vel zitten, stress hebben, het weer bedompt is of er te grote temperatuurschommelingen optreden, kunnen staartbijters actief worden. Zien we bijtsporen, dan zonderen we de dader af en zorgen we voor extra afleidingsmateriaal, zoals karton.'
Met gezonde varkens en vier voersoorten krijgen de ondernemers de scherpste voerconversie. 'ABZ bekijkt per grondstof wat de ideale maalfijnheid is voor het groeistadium van het varken om alle voedingswaarde eruit te kunnen halen en tegelijkertijd de natuurlijke vezels te behouden voor darmprikkeling', vervolgt Gerben Kool.
Om de uniformiteit na het doorschuiven van varkens te verbeteren, experimenteert hij met een extra droogvoerbak per hok. '38 vleesvarkens hebben nu zes vreetplekken in plaats van vier. Ranglagere dieren komen zichtbaar beter aan de voerbak.'