Terugverdientijd+van+de+meeste+combinaties+van+energiemaatregelen%3A+tien+jaar
Nieuws
© Ptp Communicatie

Terugverdientijd van de meeste combinaties van energiemaatregelen: tien jaar

De varkenshouderij streeft naar een energieneutrale vleesproductie in 2050. Er is dan ook al gekeken naar de terugverdientijd van individuele maatregelen, maar dit geeft geen compleet beeld. Daarom kijken Wageningse onderzoekers nu ook naar die van combinaties. Conclusie: de meeste heb je er binnen tien jaar uit.

Wageningen Livestoch Research hebben in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) een model ontwikkeld om de financiële haalbaarheid en het CO2-reductiepotentieel te berekenen van combinaties van maatregelen om energie op te wekken of te besparen. Het CO2-reductiepotentieel bij een combinatie van meerde maatregelen kan namelijk niet een-op-een worden opgeteld.

Bij de verschillende combinaties valt te denken aan zonnepanelen met energieopslag in een batterij, zonnepanelen met stalkoeling, monomestvergisting met dagontmesting (bij verschillende biogasopbrengsten uit de mest), een hybride warmtepomp en een warmtepomp met warmteterugwinning uit de luchtwasser. Verder zijn verschillende gevoeligheden en varianten doorgerekend, afhankelijk van de combinatie.

Zo is voor combinaties met zonnepanelen het effect berekend van de elektriciteitsprijs en de invloed van het aantal zonnepanelen, de capaciteit per zonnepaneel en het uitschakelen van zonnepanelen tijdens piekuren, oftewel curtailment.

Zeugen- en vleesvarkensbedrijven

De berekeningen zijn uitgevoerd voor zowel zeugen- als vleesvarkensbedrijven van verschillende omvang. Uit de resultaten blijkt dat de meeste onderzochte combinaties van maatregelen een terugverdientijd hebben van minder dan tien jaar.

Combinaties met mestvergisting op grote bedrijven hebben een terugverdientijd tussen de tien en vijftien jaar. Mestvergisting op kleine bedrijven heeft een terugverdientijd van meer dan vijftien jaar; dat is langer dan de levensduur van de installatie.

Wel geldt vaak dat het CO2-reductiepotentieel ook laag is wanneer een combinatie van maatregelen een lage terugverdientijd heeft. Combinaties met een hoog CO2-reductiepotentieel, zoals dagontmesting met monomestvergisting, hebben vaak een hogere terugverdientijd.

Uitgebreid rapport

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de publiek-private samenwerking Vitale Varkenshouderij, met als thema 'Erkende bijdrage aan klimaat- en energietransitie'. Het onderzoek is gepubliceerd in een uitgebreid rapport. Daarin staan ook de omschrijving, werking en uitgangspunten van het model.

De uitgangspunten in het rapport zijn onder andere gebaseerd op het huidige beleid en de regelgeving die op dit moment geldt, geeft CoViVa met klem aan.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 11°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    60 %
Meer weer