Minister+Wiersma+brengt+bezoek+aan+bedrijf+met+vrijloopkraamhok
Nieuws
© Marije Brummelhuis-Thybaut

Minister Wiersma brengt bezoek aan bedrijf met vrijloopkraamhok

Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bezocht maandag 14 oktober het bedrijf van de familie Brummelhuis in Wierden. Hier kunnen de zeugen vrij rondlopen in het kraamopfokhok.

Het bedrijfsbezoek stond in het teken van het Convenant dierwaardige veehouderij waar minister Wiersma opnieuw een rapport over aangeboden kreeg. Tijdens het werkbezoek werd ze gevraagd om het beleid voor dierenwelzijn te baseren op inhoudelijke, wetenschappelijke gronden en niet op emoties.

Wiersma is tevens gevraagd om rekening te houden met de voorlopers, zoals de families Brummelhuis. 'Zij verdienen extra waardering', vindt de organisatie achter het convenant. Ook de Europese regelgeving, een gelijk speelveld binnen Europa en de marktvraag mogen onder geen beding uit het oog worden verloren. 'Grote investeringen in dierenwelzijn moeten langjarig zekerheid bieden, ze moeten immers terugverdiend kunnen worden.'

Om dit te onderstrepen, kreeg de landbouwminister het rapport 'Werken aan dierenwelzijn in de veehouderij; een sociaal-economische impactanalyse' van Wageningen Economic Research en Connecting Agri & Food aangeboden door voorzitter Elbert Roest van het Convenant dierwaardige veehouderij. Dit rapport was in maart ook al aangeboden aan haar voorganger Piet Adema.

'Vooroplopen is groot risico'

Op het varkensbedrijf van familie Brummelhuis werd Wiersma meegenomen in de investeringen die het bedrijf heeft gedaan ten behoeve van het dierenwelzijn. Zo bouwden ze in 2016 een nieuwe stal om te kunnen kiezen voor kraamhokken waarin de zeug vrij kan bewegen met haar biggen en waar de biggen na het spenen blijven.

'Vooroplopen in dierenwelzijn betekent tegenwoordig dat je een groot risico moet nemen. Bijvoorbeeld het risico dat de regering wederom met nieuwe regels komt die niet inpasbaar zijn in de onlangs gebouwde stal. Wat een volgende dure verbouwing kan betekenen', aldus de ondernemers.

'Wij wilden de minister kennis laten maken met onze sector', zegt POV-voorzitter Linda Verriet. Zij vond bij de minister een luisterend oor en veel kennis van zaken. 'Wij willen de komende jaren meer stappen zetten in dierenwelzijn, maar kunnen dat niet alleen en hebben de minister gevraagd ons daarin te faciliteren.'

Wiersma: 'Boodschap vanuit sectorpartijen is helder'
De twee werkbezoeken laten zien welke mooie stappen er al gezet zijn op het gebied van dierenwelzijn, geeft landbouwminister Femke Wiersma aan. 'De boodschap vanuit de sectorpartijen is helder: als we meer willen doen – en dat willen boeren –, dan kunnen ze dat niet alleen. Dat blijkt ook uit het rapport van Wageningen Economic Research, dat mij is aangeboden. Ik ben blij dat we met het Convenant dierwaardige veehouderij doorgaan. Daarin kunnen we met veel verschillende partijen afspraken maken die een belangrijke basis vormen voor de Algemene Maatregel van Bestuur. Mijn inzet is om gezamenlijk tot gedragen, realistisch beleid te komen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 12°
    20 %
Meer weer