NVWA+roept+op+hygi%C3%ABnemaatregelen+in+transport+aan+te+scherpen
Nieuws
© Henk Riswick

NVWA roept op hygiënemaatregelen in transport aan te scherpen

Om verspreiding van HPAI – de besmettelijk hoogpathogene variant van vogelgriep – en Afrikaanse Varkenspest te voorkomen, roept de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op tot strengere hygiënemaatregelen in het transport. Daarom heeft de instantie hier een stappenplan voor ontwikkeld. 'Een goede reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen en laadkisten is noodzakelijk.'

Door de vogeltrek ziet de NVWA onder wilde vogels een toename in het aantal besmettingen met HPAI. Ook zijn in verschillende landen in de Europese Unie meerdere uitbraken van de hoogpathogene vogelgriepvariant en Afrikaanse varkenspest op pluimvee- en varkensbedrijven gemeld. Woensdag 30 oktober nog op een bedrijf in Duitsland.

Die toename in het aantal uitbraken is reden voor het dringende advies aan vervoerders van pluimvee, broedeieren en evenhoevigen om bestaande hygiënemaatregelen aan te scherpen. Hiervoor is een vijfstappenplan in het leven geroepen. De NVWA adviseert daarin ook om bij voorkeur leidingwater te gebruiken, vanwege de gegarandeerde kwaliteit.

Het vijfstappenplan van de NVWA begint met een grondige reiniging van het transportmiddel en de bij dit transport gebruikte kratten en containers. Daarna ligt de focus op ontsmetten. Daarbij is het verstandig om te reinigen met (lauw)warm water, in combinatie met een schuimreiniger. 'Een schuimreiniger dringt beter door in het vuil, en lost het vuil vervolgens op', schrijft de autoriteit.

Werken met schuimreiniger

Daarna moet de schuimreiniger grondig worden afgespoeld met water. Er mogen geen resten van het middel achterblijven, omdat dit de werking van het volgende desinfectiemiddel kan verminderen. Belangrijk is om het desinfectiemiddel volgens de gebruiksaanwijzing aan te maken en te doseren.

Volgens de NVWA is het hierbij van belang om desinfectiemiddelen in te zetten die geschikt zijn voor het transportmiddel en die zijn toegelaten in Nederland. Ook is het een must om het desinfectiemiddel voldoende lang – ofwel volgens de voorgeschreven inwerktijd – te laten inwerken. Daarna moet dit worden afgespoeld met water.

Tenslotte moeten het vervoermiddel en de laadkisten te worden gedroogd. Dit kan actief, maar ook passief. Bijvoorbeeld door het vervoermiddel aan de lucht te laten drogen of een periode leeg te laten staan. Drogen verbetert de werking van het het desinfectiemiddel en zo wordt ook de gezondheid beschermd van de dieren die er later in worden vervoerd.

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    3° / -1°
    50 %
  • Donderdag
    7° / 2°
    70 %
  • Vrijdag
    7° / 2°
    60 %
Meer weer