%27Steenpoeder+uit+vulkaan+bron+van+diergezondheid%27
Blog
© Maartje van Berkel

'Steenpoeder uit vulkaan bron van diergezondheid'

Een magische plek die al een tijdje op mijn wensenlijst stond om te bezoeken. Daar ben ik enkele weken geleden geweest toen ik op de terugweg was van mijn werk in Italië en Zwitserland. Het is de steengroeve waar het vulkaanpoeder vandaan komt dat wij in de praktijk gebruiken.

Dit poeder geven we aan varkens op de vloer of in een bakje, soms gemengd met wat ruwvoer. Ze vinden het heerlijk! Je kunt aan de varkens zien dat ze er werkelijk dol op zijn. Iets – diep in hun lichaam – zegt dat dit spul goed voor ze is. Dat vind ik nou zo fascinerend, want hoe kan dat nou? Een vulkaanpoeder dat diep uit de aarde komt, dat daar miljoenen jaren geleden is ontstaan – hoe kan het nu dat dieren intuïtief aanvoelen dat het eten hiervan ze helpt? Ik wilde het zien!

De enthousiaste eigenaar en zaakvoerder van de steengroeve gaf me een uitgebreide rondleiding door de groeve en de fabriek. Ik was onder de indruk van de professionaliteit, aandacht voor duurzaamheid en veiligheid en uitgebreide kwaliteitscontrole van de producten. Er wordt niet alleen poeder voor dieren gemaakt. Uit de steengroeve komen ook materialen die worden gebruikt in de bouw, zoals natuurlijk beton en glas.

De steengroeve ligt in een laagte waar de rivier de Rijn loopt tussen de Franse Vogezen en het Duitse Zwarte Woud. Precies op deze plek bestond miljoenen jaren geleden een vulkaan en die zorgde er door de hydrothermiek via het warme water voor dat er een heel speciaal soort steen is ontstaan. Deze vulkaansteen wordt verhit en heel fijn gemalen en zo krijg je het vulkaanpoeder dat we aan de varkens geven. Het poeder is in staat gifstoffen in de darmen te binden en helpt de varkens zo hun (darm)gezondheid en welzijn op peil te houden. Dit komt goed van pas bij het voorkomen van staartbijten of oornecrose.

In de steengroeve leven allerlei bijzondere dieren zoals oehoes (supergrote uilen) en speciale kikkers. Ook zitten er zwaluwen tegen de wand en die weten precies in welke steenlaag ze moeten gaan pikken om de juiste mineralen op te eten. Dit fenomeen heet geofagie. Dat is precies wat die varkens doen die het vulkaanpoeder krijgen.

Allerlei dieren doen dit blijkbaar van nature. Ze eten 'aarde' waar stoffen in zitten die goed zijn voor hun darmgezondheid. Hoe de natuur dit bedacht heeft, dat weet ik nog steeds niet. Sommige dingen in het leven blijven een raadsel. Maar ik vind het alleen maar nog indrukwekkender nu ik heb gezien waar het vandaan komt. En ik ben extra enthousiast geworden om hiermee varkens te helpen.

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's en veterinair manager van laboratorium Merefelt

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 1°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer